Infofinanciar > Info > Se majorează salariile în România din 2024! UE presează Guvernul pentru a crește lefurile românilor
Info

Se majorează salariile în România din 2024! UE presează Guvernul pentru a crește lefurile românilor

salariu minim sursa foto economedia.ro
sursa foto economedia.ro

Românii se confruntă cu salarii foarte mici față de câștigurile potențiale din alte țări europene. Odată cu creșterea inflației și prețurile extrem de mari ale utilităților și alimentelor, oamenii nu se mai pot descurca, în asa fel încât să aibă un nivel de trai decent.

Dar există o veste bună pentru români. Valoarea salariului minim pe economie ar putea să crească din 2024. Salariații români vor avea de câștigat. Salariul minim european trebuie implementat şi în România până la finalul anului viitor.

Recomandările CES pentru Guvernul României

A fost instaurată o noua directivă în legătură cu salariul minim adecvat în Uniunea Europenană. Consiliul Economic Social (CES) recomandă Guvernului să înceapă discuţiile şi să negocieze cu partenerii sociali implementarea directivei europene.

Această informație are ca sursă raportul „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică”.  Conform raportului,  la stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară, garantat în plată pentru anul 2022 prin Hotărârea Guvernului 1.071/2021, la valoarea de 2.550 lei, s-a avut în vedere o formulă de calcul.  Matematica din spatele deciziei ia în considerare: rata inflaţiei de 5% prognozată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, 2,1% creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020 conform datelor Eurostat, creşterea câştigului mediu brut, o parte din creşterea economică prognozată 2021/2020.

Reprezentanţii CES recomandă Guvernului implementarea noii directive a Parlamentului European şi a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.  Se propune promovarea creşterii gradului de adecvare al salariilor minime stabilite prin lege, contribuind astfel la realizarea unor condiţii decente de muncă şi de trai pentru angajaţii europeni.

Salarii mai mari pentru români, după regulile europene

„Salariul minim european se va aplica, în doi ani de zile şi în România, în caz contrar riscând sancţiuni UE„, spunea europarlamentarul Gheorghe Falcă, în iunie 2022. Concret, acest lucru înseamnă un salariu minim naţional calculat pe baza legislaţiei salariului minim european, adică respectarea unei „demnități” pentru angajat, a mai spus Falcă.

„În România, în doi ani de zile vom avea salariu minim european, adică salariu minim naţional calculat pe legislaţia salariului minim european”, explica la acea vreme europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Milioane de români ar putea primi un salariu mai mare, după introducerea noii implementari. În toamna anului trecut, Dragoş Pîslaru, eurodeputat REPER, susţinea că directiva privind salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de peste 500 de lei unui angajat cu salariu minim din România.

„Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame. În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta.”

Salariul minim din România nu permite un trai decent. Eurodeputatul afirma în toamnă că existența inflației va duce la creșterea salariului minim.

„E important să ştie că dacă va exista inflaţie, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va creşte cu rata inflaţiei. Iar dacă va exista creştere economică, de asemenea, salariul minim va creşte”, a declarat Dragoş Pîslaru, negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim, conform Antena 3

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.