Infofinanciar > Lumea la zi > Premierul Poloniei avertizează! Grupul Wagner vrea să atace țări NATO?
Lumea la zi

Premierul Poloniei avertizează! Grupul Wagner vrea să atace țări NATO?

Premierul Poloniei avertizează! Grupul Wagner vrea să atace țări NATO?

Polonia a fost constant ținta amenințărilor Rusiei de când a început războiul ruso-ucrainean. Recent, Vladimir Putin a declarat că Varșovia a primit în trecut teritorii rusești, pe care armata rusă ar putea încerca să le reanexeze teritoriului său. Iar acum, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki anunță că mercenarii Wagner se apropie vertiginos de granița Belarusului cu Polonia.

Prezența grupului Wagner în Belarus a îngrijorat oficialii polonezi încă de la începutul lunii trecute, motiv pentru care mai multe forțe armate ale Varșoviei au fost concentrate la granița estică, acolo unde țara UE și NATO se învecinează cu Belarusul, un important aliat al Federației Ruse. Deși Morawiecki nu a divulgat sursele care vorbesc despre o prezență a wagneriților aproape de granița cu Polonia, el și-a făcut cunoscută îngrijorarea în cadrul unei conferințe de presă, citată ulterior de presa internațională.

Avertismentul prim-ministrului Poloniei

În cadrul conferinței, șeful executivului din Polonia a tras un semnal de alarmă. El consideră că mercenarii Wagner vor pătrunde în țara NATO pentru a destabiliza societatea, fiind angajați într-o formă de război hibrid. Mateusz Morawiecki a avertizat că cel mai probabil, wagneriții se vor deghiza în polițiști de frontieră și vor facilita intrarea migranților ilegali.

„Situația devine din ce în ce mai periculoasă… Cel mai probabil ei (personalul Wagner) vor fi deghizați în polițiști de frontieră din Belarus și vor ajuta migranții ilegali să ajungă pe teritoriul polonez și să destabilizeze Polonia”, a declarat oficialul polonez. Nu este singura ipoteză pe care a luat-o în calcul. El de asemenea crede că mercenarii pot să-și asume rolul de migranți ilegali și să destabilizeze și mai mult mediul social din Polonia.

„Cel mai probabil vor încerca să intre în Polonia pretinzând că sunt migranți ilegali, iar acest lucru reprezintă o amenințare suplimentară”, a completat el.

Replica Belarusului

Pe de altă parte, surse oficiale din Belarus transmit că nu au informații despre mișcarea mercenarilor Wagner spre granița cu Polonia. Mateusz Morawiecki susține că wagneriții se apropie de orașul bielorus Grodno, care ar putea să aibă și o mare importanță strategică.

Deocamdată, însă, situația este incertă din mai multe puncte de vedere. Conform Antena 3 CNN, liderul temutului grup, Evgheni Prigojin, care a fost trimis în „exil” în Belarus după ce s-a răsculat împotriva oficialilor ruși, a declarat că deocamdată, oamenii lui nu vor mai participa la conflictul dintre Rusia și Ucraina. Evgheni Prigojin a indicat mai degrabă spre acțiuni pe continentul african: amintim că el a și salutat lovitura de stat din Nigeria și are numeroase trupe concentrate în Republica Centrafricană.