Lumea la zi

Israelul numește un ambasador în Turcia pentru prima dată din 2018. Se refac relațiile diplomatice între cele duă state

Turcia și Israel, Sursă foto: AFP
Sursă foto: AFP

Israelul va avea un ambasador în Turcia pentru prima dată în ultimii patru ani. Acesta este cel mai recent pas în încercarea de a „încălzi” relațiile dintre cele două țări, după o ruptură care durează de ani de zile. Irit Lillian, un diplomat de rang înalt care s-a ocupat de ambasada israeliană din Ankara în ultimii doi ani, va fi ambasador, a anunțat luni Ministerul israelian de Externe.

În 2018, Turcia și-a retras ambasadorul din Israel și i-a ordonat oficialului israelian din statul turc să plece. Această măsură a fost luată în semn de protest față de uciderea de către Israel a zeci de palestinieni în timpul protestelor de la granița cu Gaza.

Relații distruse încă din 2003

Relațiile, cândva calde, au început să se deterioreze după alegerea lui Recep Tayyip Erdogan ca prim-ministru în 2003, care s-a dovedit a fi un critic deschis al tratamentului aplicat de Israel palestinienilor. Actualul președinte turc l-a certat în mod flagrant pe fostul prim-ministru israelian Shimon Peres, în timp ce se afla pe scena Forumului Economic Mondial de la Davos în 2009.

Tensiunile au atins punctul culminant în 2010, când forțele israeliene au luat cu asalt o navă turcească care a depășit blocada israeliană, pentru a livra ajutor umanitar în Fâșia Gaza. În acele momente, nouă activiști turci au fost uciși.

Cu toate acestea, în ultimii ani, cele două țări au făcut eforturi pentru a lăsa în urmă relația lor tulbure.

Astfel, un prim pas l-a făcut președintele israelian, Isaac Herzog, care a vizitat Turcia în martie pentru a se întâlni cu Erdogan. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a fost la Ierusalim la sfârșitul lunii mai, în ceea ce omologul său de atunci, Yair Lapid, a numit un „nou capitol” în relațiile bilaterale. Apoi, în iunie, Israelul și Turcia au anunțat în mod oficial restabilirea relațiilor diplomatice depline, inclusiv un schimb de ambasadori.

Cu toate acestea, Erdogan a făcut un efort pentru a-i liniști pe palestinieni și a declarat în august că o îmbunătățire a legăturilor cu Israelul nu va slăbi sprijinul pentru Palestina, scrie Aljazeera.

Restabilirea completă a relațiilor diplomatice

În luna august, administrațiile din Turcia și Israel au anunțat că cele două țări au reușit să-și restabilească complet relațiile diplomatice după mai bine de un deceniu.
„S-a decis ridicarea nivelului legăturilor între cele două ţări la relaţii diplomatice depline şi trimiterea de ambasadori şi consuli generali în cele două ţări. Restabilirea relaţiilor cu Turcia este un atu important pentru stabilitatea regională şi o veste economică foarte importantă pentru cetăţenii Israelului„, a precizat premierul israelian Yair Lapid, printr-un comunicat de presă de la acea vreme.

De cealaltă parte, ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, a anunțat că țara sa „nu va abandona cauza palestiniană”.

„Vom continua să apărăm drepturile palestinienilor, Ierusalimul şi Gaza. Este important ca mesajele noastre (privind chestiunea palestiniană) să fie transmise direct prin intermediul ambasadorului”, a declarat ministrul, într-o conferință de presă organizată la acel moment.