Infofinanciar > Info > Se declanșează încă o grevă în România! Sindicaliștii din domeniul asistenței sociale amenință cu acțiuni dure
Info

Se declanșează încă o grevă în România! Sindicaliștii din domeniul asistenței sociale amenință cu acțiuni dure

Federația Sanitas protest Sursă foto Viața Medicală
Sursă foto: Viața Medicală

Federația Națională Sindicală din Asistența Socială și Protecția Copilului „Pro Asist” atrage atenția autorităților printr-o scrisoare înaintată către Ministerul Muncii. Aceștia amenință că ar urma să demareze acțiuni sindicale în cazul în care problemele pe care le-au transmis nu se vor soluționa. 

Potrivit documentului înaintat de către sindicaliști, reprezentanții Federației Naționale din Asistența Socială și Protecția Copilului, prin aplicarea Legii nr. 153/2017, toți salariații din sistem ar trebui să aibă aplicate sporuri pentru condițiile de muncă la valoarea salariului de bază din anul 2023. 

Iar pe lista de revendicări ale sindicaliștilor se găsește și exceptarea salariaților din sistemul de asistența socială cu privire la indemnizația pentru hrană, îv valoare de 30 de puncte procentuale pe ordonator principal de credite, dar și deblocarea angajărilor. 

Sindicaliștii din asistență socială amenință cu greva 

„Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului FNS ‘PRO.ASIST’, federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate ‘Asistenţă Socială’, prin Sentinţa Civilă nr. 1534/25.11.2021 a Tribunalului Botoşani, a adus la cunoştinţă şi a solicitat în mai multe rânduri Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale rezolvarea unor probleme cu care se confruntă salariaţii sistemului de asistenţă socială, solicitări rămase până în prezent fără răspuns.  

În ultima adresă către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, federaţia a adus la cunoştinţă că în cadrul lucrărilor Consiliului Naţional desfăşurat în data de 27.05.2023, au fost dezbătute cu membrii federaţiei, sindicate din multe judeţe ale ţării, diversele probleme sau nemulţumiri ale membrilor de sindicat (salariaţi personal contractual, inclusiv asistenţi maternali profesionişti şi asistenţi personali sau asistenţi personali profesionişti precum şi funcţionari publici din DGASPC-uri, SPAS-uri, DAS-uri).  

Menţionăm că, această scrisoare deschisă are rolul unui ultim semnal tras de FNS ‘Pro.Asist’ deoarece, în cazul în care solicitările prezentate nu-şi vor găsi soluţionarea în cel mai scurt timp posibil, vor fi demarate acţiuni sindicale pentru susţinerea revendicărilor până la soluţionarea lor”, menționează documentul. 

Se cere deblocarea angajărilor 

„Serviciile sociale au suferit multe modificări, ceea ce presupune scoaterea la concurs şi angajarea de personal pe serviciile restructurate, reorganizate sau nou-înfiinţate, în caz contrar anticipăm un colaps cu efecte directe asupra beneficiarilor de servicii sociale care vor fi primii care vor avea de suferit”, se precizează în scrisoarea deschisă. 

În plus, și sindicaliștii din sănătate și asistență socială au anunțat că pe data de 7 iunie vor începe o grevă japoneză, dar aceasta se va realiza fără întreruperea activității. Greva are loc în scopul se a se soluționa revendicările sindicatelor, după cum a anunțat săptămâna trecută Federația Sanitas. 

„Consiliul Naţional a decis că Sanitas va menţine o presiune continuă asupra autorităţilor decidente, ca avertisment că membrii noştri nu mai acceptă amânări sau soluţii parţiale la revendicările sistemelor de sănătate şi de asistenţă socială, astfel: continuarea referendumului în rândul membrilor noştri de sindicat referitor la desfăşurarea acţiunilor de protest; 7 iunie – declanşarea grevei japoneze în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, grevă fără întreruperea activităţii până la rezolvarea revendicărilor Sanitas; continuarea negocierilor cu factorii de decizie”, au scris reprezentanţii Sanitas pe Facebook, potrivit G4Media.