Infofinanciar > Info > Ministerul Muncii, anunț privind tichetele de masă din România! Marius-Constantin Budăi, pregătit să semneze
Info

Ministerul Muncii, anunț privind tichetele de masă din România! Marius-Constantin Budăi, pregătit să semneze

Tichete de masă Sursa foto MoldStreet
Sursa foto: MoldStreet

Un proiect de ordin al Ministerului Muncii prevede că bonurile de masă vor păstra valoarea de 30 de lei, chiar și în primele două luni ale celui de-al doilea semestru al anului în curs, respectiv august 2023 și septembrie 2023. Marius-Constantin Budăi a semnat ordinul.

În ceea ce privește majorarea acestora, tichetele au avut deja parte de una în anul precedent, crescând de la suma de 20,7 lei, la cea actuală de 30 de lei.

Astfel, pentru primul semestru din 2023, autoritățile vor menține valoarea maximă actuală a tichetului de masă (30 de lei), conform unui proiect de ordin inițiat marți de Ministerul Muncii. Ca să se aplice, proiectul de ordin trebuie aprobat și oficializat în perioada următoare.

Astfel, se propune ca valoarea maximă a unui tichet de masă să rămână la 30 de lei cel puțin până în septembrie 2023. Documentul vizează semestrul I al anului, fiind vorba de perioada aprilie – septembrie.

O nouă majorare ar putea să intervină abia începând din octombrie 2023, după ce se stabilește valoarea pentru semestrul II, scrie avocatnet.ro.

Întreprinderile sindicale care au fost constituite într-o manieră legală, au dreptul de a acorda din propriile fonduri, din când în când, cadouri sub forma unor tichete unor membrii proprii fără titlul de angajat al acelei organizații sindicale, potrivit informațiilor furnizate în cadrul legii promulgate în anul precedent. Liderii acelei societăți sindicale au puterea de a decide cu ce frecvență vor oferi cadourile formate din tichete, dar și ce valoare vor avea acestea.

Beneficiarii bonurilor de masă

Angajatorii au opțiunea, nu obligația de a oferi tichete de masă, prin urmare, angajații vor primi astfel de bonusuri cu condiția ca angajatorul să hotărască acest lucru.

Conform legii, toți angajatorii pot alege cine primește și cine este privat de bonurile de masă în acest an. Liderii companiilor pot stabili anumite criterii pe baza cărora anumiți angajați vor fi eligibili pentru acordarea acestor bonusuri. Contractele de muncă și regulamentul trebuie, însă, să conțină aceste condiții, rezultând faptul că oferirea bonurilor de masă nu este general-valabilă pentru angajați.

În eventualitatea în care acest aspect reprezintă un criteriu important în alegerea unui nou job, angajatorul poate fi întrebat în legătură cu politica de acordare a tichetelor de masă.

Cât despre angajații care lucrează part-time, drepturile lor nu prezintă discrepanțe față de cele ale angajaților cu normă întreagă.

Modalitatea în care se calculează bonurile de masă este aceeași și la lucrătorii cu jumătate de normă și la cei care muncesc full-time, rezultând faptul că orele lucrate nu afectează acordarea tichetelor.

Impozitul pe tichete de masă

Ce surprinde legea în legătură cu acordarea tichetelor și impozitarea acestora?

„La locul unde se află funcția de bază, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinată ca diferența între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaționale la care România este parte, precum și, după caz, a contribuției individuale la bugetul de stat datorată potrivit legii, și următoarele:

(i) deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
(ii) cotizația sindicală plătită în luna respectivă;
(iii) contribuțiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, și cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entități autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, suportate de angajați, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 de euro;
(iv) primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajați, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 de euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul, vizează servicii medicale furnizate angajatului și/sau oricărei persoane aflate în întreținerea sa, așa cum este definită la art. 77, alin.(3);”, potrivit bestjobs.eu.