Infofinanciar > Info > Se anunță grevă generală și în sistemul sanitar! Medicii au anunțat un teren limită pentru îndeplinirea cerințelor
Info

Se anunță grevă generală și în sistemul sanitar! Medicii au anunțat un teren limită pentru îndeplinirea cerințelor

Medic, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar, a anunțat că angajații din sistemul sanitar vor participa la o grevă japoneză în perioada 7 iunie – 15 iunie. Aceștia vor purta banderole albe pe braț în semn de protest.

În cazul în care Guvernul nu va aplica soluțiile discutate pentru revendicările lor, la finalul lunii iunie va fi declanșată o grevă generală. Aceste informații au fost comunicate miercuri, după o ședință în care a fost stabilit calendarul protestelor din următoarea perioadă.

Termen limită de îndeplinire a cerințelor

Ieri, Guvernul a anunțat că a identificat soluții pentru revendicările principale ale sindicaliștilor din sistemul sănătății. Cu toate acestea, sindicaliștii au stabilit un termen până la data de 15 iunie pentru ca Guvernul să pună în aplicare aceste soluții. În caz contrar, ei au amenințat că vor declanșa o grevă generală la sfârșitul lunii iunie.

După consultările dintre premierul Ciucă și sindicate, la care au participat și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și ministrul Alexandru Rafila, Guvernul a anunțat ieri că au fost agreate soluții pentru principalele priorități ale sistemului de sănătate. Aceste priorități includ deblocarea angajărilor în sistem, eliminarea inechităților existente și implementarea unui nou sistem de salarizare.

Prin intermediul unui memorandum promovat de Ministerul Sănătății, Guvernul a promis că va aproba deblocarea a 14.000 de posturi în sistemul medical. Măsura a fost deja inițiată în sistemul de Educație și ambele domenii reprezintă priorități pentru Coaliția de Guvernare. În plus, se vor aloca fonduri pentru a asigura plata integrală a voucherelor de vacanță pentru toți angajații din sistemul de sănătate.

Majorările salariale din domeniul medical

În ceea ce privește majorările salariale în sistemul medical, Guvernul promite să adopte un act normativ care va asigura acoperirea integrală a acestora. Acest act va implica aducerea tuturor angajaților care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenței sociale, la același nivel maxim.

De asemenea, în contextul noii legi a salarizării, se va realiza o reevaluare a ierarhizării personalului pentru a elimina inechitățile și pentru a repoziționa asistenții medicali în viitoarea grilă salarială. Executivul a anunțat că recunoașterea rolului important al asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică va fi reflectată în viitorul program de guvernare.

Reprezentanții Executivului au afirmat că, în vederea asigurării continuității activității în spitalele din rețeaua CFR care urmează să fie transferate autorităților locale, se va garanta menținerea locurilor de muncă pentru personalul existent. În plus, vor fi implementate măsuri pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale în aceste spitale transferate. Astfel, se dorește asigurarea unei tranziții eficiente și fără întreruperi pentru sistemul medical, cu obiectivul de a oferi servicii de calitate pentru pacienți.

Reprezentanții Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă în sistemul medical. În cadrul acestor discuții, s-a subliniat importanța unei gestionări mai bune a situațiilor de concedii medicale. Într-un comunicat emis ieri, Executivul a menționat că dialogul va continua în vederea implementării soluțiilor necesare pentru a îmbunătăți situația serviciilor medicale din România. Astfel, se dorește o colaborare continuă între sindicate și Guvern pentru a identifica și implementa măsuri care să aducă îmbunătățiri semnificative în sistemul de sănătate al țării, scrie HotNews.