Infofinanciar > Info > Se dau bonusuri între 6.000 de lei şi 14.000 de lei pe an! Cine sunt românii care pot beneficia de aceste sume
Info

Se dau bonusuri între 6.000 de lei şi 14.000 de lei pe an! Cine sunt românii care pot beneficia de aceste sume

bani; sursă foto: newsflash.ro
Sursă foto: newsflash.ro

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a propus un proiect de lege prin care se vor putea acorda bonusuri anuale a căror valoare va fi cuprinsă între 6.000 de lei şi 14.000 de lei.

Potrivit proiectului depus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, medicii de familie aflaţi în contract cu CNAS vor beneficia, începând din primul trimestru al anului 2025, de bonusuri acordat ținând cont de performanţa activităţii desfăşurate în anul anterior.

Pentru acesta, CNAS va lua în calcul ca principal indicator de performanţă numărul pacienţilor asimptomatici din lista respectivilor medici, pacienți care au peste 40 de ani și pentru a fost realizată riscograma, precum şi numărul copiilor cărora li s-a făcut screening-ul tulburărilor din spectru autist. În funcție de aceste evalură, medicii de familie vor primi bonusuri de 6.000 de lei pe an, dacă au între 600 şi 799 de pacienți pentru care au realizat cerințele menționate, şi de 14.000 de lei pentru peste 1.000 de pacienţi evaluaţi pe an.

Valoarea bonusului se ajustează

Conform proiectului normelor de aplicare a Contractului-cadru din sistemul sanitar, dat publicității recent de CNAS, „începând cu anul 2025 se realizează plata în funcţie de performanţă a medicilor de familie aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru activitatea realizată în anul anterior, între data de 1 ianuarie sau, după caz, data încheierii contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate și data de 31 decembrie, respectiv data încetării contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate”.

Potrivit sursei citate, plata în funcţie de performanţă se realizează anual, în trimestrul I al anului următor celui pentru care se măsoară gradul de realizare a indicatorilor de performanţă, în limita fondului destinat plăţii în funcţie de performanță.

Proiectul prevede că valoarea bonusului acordat se ajustează proporţional astfel încât plata în funcție de performanță să se încadreze în fondul destinat acestei plăţi.

Cum se acordă bonusurile

Medicii de familie aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, care au îndeplinit indicatorii de performanţă stabiliţi pentru serviciile acordate în anul precedent, primesc o bonificaţie după cum urmează:

– Pentru un număr de minim 1.000 persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogramei, realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea şi transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psihomotorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist pentru copiii care nu erau în evidenţa medicului de familie cu această tulburare la data de 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea se acordă o bonificaţie de 14.000 de lei, se arată în proiectul de act normativ consultat de Economica.net.

– Pentru un număr între 800 şi 999 de persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogramei, realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea şi transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psihomotorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist pentru copiii care nu erau în evidenţa medicului de familie cu această tulburare la 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea se acordă o bonificaţie de 9.600 de lei;

– Pentru un număr între 600 şi 799 de persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogramei realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea și transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psihomotorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist, pentru copiii ce nu erau în evidența medicului de familie cu această tulburare la 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea, se acordă o bonificaţie de 6.000 de lei, conform economica.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.