Infofinanciar > Info > Se dau 10.000 de lei de la stat! Programul a început vineri, 24 martie
Info

Se dau 10.000 de lei de la stat! Programul a început vineri, 24 martie

programul rabla ofera bani, Sursa foto: Romaniatv.ro
FOTO: romaniatv.net

Începând cu vineri, 24 martie, persoanele fizice se pot adresa de asemenea producătorilor validați pentru completarea formalităților de înscriere în cadrul programelor Rabla și Rabla Plus, persoanele juridice au posibilitate de a încărca în aplicația informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe, potrivit informațiilor furnizate de Administrația Fondului pentru Mediu.

Entitățile juridice care își doresc înscrierea în Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto Național (Rabla Clasic) și a programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor nepoluante, au posibilitatea să acceseze aplicația informatică pusă la dispoziție de Administrația Fondului de Mediu (AFM).

Începând de joi 23 martie, persoanele juridice își vor crea conturile de utilizator. Conturile care au fost deja deschise rămân valabile și pot fi utilizate și în acest an.

Bugetul alocat este de 1,4 miliarde de lei

Programul este deja la 11-a ediție. În ultimii opt ani au fost acordate subvenții și pentru achiziționarea autovehiculelor electrice prin programul Rabla Plus. Este unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale.

„Am ajuns deja la a 19-a ediţie de derulare a Programului de stimulare a înoirii Parcului Auto naţional, Rabla Clasic fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale şi la al 8-lea an de când acordăm subvenţii pentru achiziţionarea de autovehicule electrice în cadrul Programului Rabla Plus. Consider că aceste programe contribuie la dezvoltarea unui transport mai puţin poluant şi la îmbunătăţirea calităţii aerului în aglomerările urbane.

Sumele acordate, precum şi modificările ghidurilor de finanţare din acest an, sunt menite să încurajeze toate categoriile de beneficiari să-şi achiziţioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care oferă o alternativă mai ecologică, economică şi convenabilă pentru transport, în special în contextul în care se doreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a dependenței de combustibili fosili”, a precizat președintele AFM, Laurențiu Neculaescu.

Prima de casare a crescut de la 7000 la 10.000 de lei

Bugetul alocat pentru cele două programe se ridică la 1,4 miliarde de lei, 560 de milioane sunt alocate pentru Rabla Clasic iar restul de 780 pentru Rabla Plus. Prima etapă a programului se desfășoară în perioada 24 martie – 30 iunie 2023. Persoanele juridice pot accesa prin Rabla Clasic 130.000.000 de lei, cele fizice 235.000.000 de lei în timp ce UAT-urile (unitățile administrativ teritoriale) pot obține 27.000.000 de lei.

În cadrul programului Rabla Plus, UAT-urile și instituțiile publice au la dispoziție 46.000.000 de lei pentru a-și renova parcul auto, persoanele juridice respectiv fizice pot accesa 200.000.000 de lei respectiv 300.000.000 de eli.

Ediția de anul acesta vine la pachet cu o serie de modificări, în sensul că prima de casare în cadrul programului Rabla Clasic a crescut de 7.000 la 10.000 de lei, în situația în care sunt predate două mașini uzate. Prima se acordă pentru autoturismele care generează maximum 155g dioxid de carbon în sistem WLTP.

Prima de casare poate fi suplimentată cu următoarele ecobonusuri; în valoare de 1.500 de lei pentru un autoturism nou, care generează maxim 120 g dioxid de carbon în sistem WLTP. Se mai pot adăuga 3.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou uzat cu o vechime de cel mult 15 ani de la data fabricației. Norma de poluare trebuie să fie mai mică sau egală cu Euro 3.

După ce v-ați înscris în cadrul Programului Rabla Clasic aveți la dispoziție 120 de zile de la data emiterii, perioadă în care se vor derula toate procedurile necesare pentru achiziția autovehiculului nou, potrivit agerpes.ro.