Infofinanciar > Info > Vești bune pentru românii care vor să-și schimbe mașina. Crește prima de casare în programul Rabla Clasic
Info

Vești bune pentru românii care vor să-și schimbe mașina. Crește prima de casare în programul Rabla Clasic

Rabla Sursa foto Opinia Buzau
Sursa foto: Opinia Buzau

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat că a fost începută pregătirea programelor „Rabla clasic”, „Rabla plus” şi „Rabla local”. Tanczos Barna a mai precizat că anul acesta prima de casare acordată prin intermediul programului „Rabla clasic” se va majora cu 15%.

„Am început pregătirea programelor ‘Rabla clasic’, ‘Rabla plus’ şi ‘Rabla local’. În cadrul Programului ‘Rabla clasic’, care oferă acel bonus pentru casarea mașinilor vechi şi posibilitatea de cumpărare de mașini clasice, cu motorizare clasică noi, avem bugetul pentru a asigura o creștere cu 15% a primei de casare (…) Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023″, a declarat ministrul Tanczos Barna în cadrul unei ședințe de guvern la care participat recent.

Ministrul Mediul a mai preciza cu această ocazie că, anul acesta, va fi majorat și bugetul pentru alocat pentru sprijinirea achiziției de automobile electrice.

Au crescut înmatriculările de mașini prin programele Rabla

Ministrul Tanczos Barna a explicat că în 2022 piaţa auto din România a avut o serie de evoluţii pozitive, în condițiile în care, la nivelul UE, se înregistrează o scădere a volumului de înmatriculări de noi automobile, dar și o scădere a producției de mașini.

„A crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu (suita de Progame Rabla – n.r.). S-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după foarte mulţi ani. Deci, parcul auto din România se întinereşte şi am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR. Ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie. Cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru ’26 va fi atinsă”, a declarat ministrul Mediului, citat de Agerpres.

Conform datelor internaționale, anul trecut înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu peste 6,5% în țara noastră. În ceea ce privește autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România, acestea au scăzut cu 20% în 2022.

La nivelul Uniunii Europene, înmatriculările de mașini noi au scăut cu 4,6% anul trecut. Cel mai mare recul s-a înregistrat în Italia (-9,7%), Franța (-7.8%) și Spania (5.4%).

Azi e ultima zi când mai puteți depune dosare pentru anul trecut

În noiembrie 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat prelungirea sesiunii de depunere a dosarelor de finanțare în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național și a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic pentru solicitanții persoane fizice, persoane juridice și unități administrativ-teritoriale.

Conform datelor AFM, solicitanții se pot înscrie până la data de 31 ianuarie 2023 în limita bugetului disponibil. „Având în vedere că sunt încă fonduri disponibile care pot fi solicitate, am decis să extindem sesiunea de înscriere până la data de 31 ianuarie 2023“, a declarat Laurențiu Adrian Neculaescu, președintele AFM.