Infofinanciar > Info > Se construiește metroul spre Aeroportul Otopeni. Când vor fi gata lucrările
Info

Se construiește metroul spre Aeroportul Otopeni. Când vor fi gata lucrările

Aeroportul Otopeni, Sursa foto Panorama.ro
Sursa foto Panorama.ro

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus că este nevoie de o astfel de investiție și a și luat măsuri din acest pucnt de vedere. Cu toate acestea, fostul ministru al Transporturilor din perioada Guvernului Cîțu, Cătălin Drulă, s-a opus construirii metroului.

„Sunt convins că acest proiect va fi unul de succes. Aşa cum ştiţi, tot ce ţine de M6, prima secţiune, probabil undeva în luna iunie se va da ordinul de începere de lucrări, execuţia efectivă, fiindcă s-a încheiat partea de proiectare, deci undeva în luna iunie vom avea partea de execuţie pe primul tronson, cel care este finanţat, astăzi când vorbim, din POIM şi va fi fazat pe POT. Eu sper ca tot ceea ce am încercat de un an de zile, şi anume transferul acestei secţiuni de pe POIM sau POT pe PNRR, să se şi întâmple şi semnalele sunt pozitive şi la ultima şedinţă de Guvern domnul ministru Boloş m-a asigurat că una din schimbările deja acceptate de Comisia Europeană în PNRR este acest schimb între M4 şi M6”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Anunțul construirii noii rute către Aeroportul Otopeni a fost făcută de către Mariana Miclăuș, director general de a Metrorex. Compania a semnat contractul referitoare la magistrala șase ce face legătură între stațiile 1 MAI  și Otopeni.

Magistrala 6 1 MAI-Otopeni

Metrorex a semnat astăzi, 2 mai 2023, contractul ce are ca obiect: „Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă. (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni). Proiectare şi execuţie lucrări structură de rezistenţă pentru Lotul 1.2: Tokyo – Aeroport Otopeni”, cu Asocierea Gülermak Ağir Sanayi Inşaat Ve Taahhüt A.S.-Somet SA. Valoarea contractului este de 1.278.415.271,87 lei, fără TVA. Sursele de finanțare ale contractului sunt asigurate de la bugetul de stat și fonduri externe rambursabile – credit extern JICA, în baza acordului de împrumut ROM-P5, ratificat prin Legea nr. 228/2010, cu modificările și completările ulterioare”, conform declarației oficialilor de la Metrorex.

Durata contractului este de 3 ani de la data emiterii Ordinului de Începere. Acest contract a fost atribuit în baza licitație restrânse, având în vedere criteriul de atribuire „Cel mai bun raport calitate- preț”.

„Secțiunea de Nord, Tokyo – Aeroport Otopeni, a Magistralei 6 de metrou, are un traseu de 7,6 km și 6 stații cu următoarele denumiri: Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu, Aeroport Otopeni) și face parte din Proiectul Magistrala 6 “Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă”, se arată în document.

Vor fi 12 noi trenuri pentru această magistrală

Magistrala 6 ce va avea stația finală la Aeroportul Otopeni va avea o lungime de 14,2 kilometri și 12 stații de metrou. De asemenea, vor exista 12 noi metrouri.

Acest proiect va contribui la „dezvoltarea economiei regionale și îmbunătățirea mediului urban prin reducerea blocajelor de trafic, a accidentelor rutiere și a poluării aerului, fiind un proiect de utilitate publică de interes național”.

„Obiectivele specifice ce vor fi atinse prin punerea în funcţiune a Magistralei 6 de metrou:

– Facilitarea legăturii dintre Municipiul Bucureşti și Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni, dar şi extinderea reţelei existente de metrou prin intermediul unei linii de transport cu metroul ce va avea o lungime totală construită de 14,2 km şi un număr de 12 staţii.

– Îmbunătăţirea confortului călătorilor şi a eficacităţii traficului prin asigurarea unui sistem de transport ce eficientizează durata de deplasare pe coridorul deservit.

– Prin atingerea acestor obiective specifice, proiectul contribuie implicit la realizarea următoarelor obiective generale:

– Creşterea eficienţei transportului din punct de vedere al vitezei comerciale, prin economia de timp pe care o va asigura noul transport subteran.

– Reducerea poluării (gaze de eşapament, zgomot, vibraţii) prin degrevarea transportului de suprafaţă atât public, cât şi privat cu implicaţii importante asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii din punct de vedere al condiţiilor de mediu.

Creşterea atractivităţii transportului cu metroul, comparativ cu transportul rutier, în consecinţă, reducerea numărului de accidente, reducerea degradării drumurilor, realizarea de economii de carburanţi şi întreţinere, reducerea timpului de deplasare etc”, potrivit comunicatului Metrorex.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.