Info

Schimbări majore la Metrorex! Sorin Grindeanu: „În zilele următoare voi da ordinul de ministru şi ordinul de numire”

stiriromania.ro
Sursa foto: stiriromania.ro

Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, a anunțat joi că în câteva zile Metrorex  va avea un nou Consiliu de Administrație. Acesta va fi organizat potrivit Ordonanței de Urgență care vizează conducerea corporativă a întreprinderilor publice.

„Metrorexul va avea în câteva zile un nou Consiliu de Administraţie selectat prin 109 (Ordonanţa de Urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice) care va selecta un viitor manager. Managerul va trebui să se înscrie în ţintele propuse”, a spus Sorin Grindeanu.

Acesta a vorbit și despre Consiliile de Administrație ale CFR SA, CFR Călători, CNAIR și CNIR „”Pentru cele cinci Consilii de Administraţie, respectiv CFR SA, CFR Călători, Metrorex, CNAIR şi CNIR, în zilele următoare voi da ordinul de ministru şi ordinul de numire prin care se vor constitui aceste Consilii de Administraţie. Procedura este 99% finalizată”, susține Grindeanu.

Consiliile vor avea mandate de câte patru ani „Vrem ca, aşa cum spune legea, prin 109 aceste Consilii de Administraţie să-şi desfăşoare activitatea pe durata de patru ani, să intre în tot ce ţine de guvernanţă corporativă. Au fost externalizate aceste lucruri. Noi am avut un contract cu o firmă care a ţinut toate interviurile, tot ceea ce ţine de selecţiile conform Legii 109″, a notat Sorin Grindeanu.

Cine sunt candidații

Inginerul hidrolog Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Sorin Grindeanu, este una dintre puținele persoane care până în prezent și-au declarat oficial candidatura pentru un post în Consiliul de Administrație (CNIR). Urtoi, care este văzut ca un propagandist al PSD de către un segment al societății civice din Iași, a contribuit substanțial la accelerarea celor două proiecte cheie pentru Moldova din PNRR-autostrada A7 Moldova și autostrada A8 Unirii.

„Am prezentat în fața Comisiei de Selecție a candidaților pentru viitoarea companie CNIR – Compania Națională de Investiții Rutiere, Declarația de Intenție pentru o posibilă investire a mea în Consiliul de Administrație al acestei companii care se va înființa. ”, declara Cătălin Urtoi în noiembrie, potrivit Economedia.

În plus, printre candidații pentru un rol de administrator se numără foști și actuali directori ai CNAIR/CNADNR, precum Cristian Pistol, actualul șef al CNAIR, Mariana Ioniță, fostul director general, Ionuț Mănășală, directorul financiar, și alții. Alți candidați pentru postul de „Drumuri”, potrivit surselor Economedia, sunt Costin Mihalache, fost șef al Cancelariei Primului Ministru (sub conducerea fostului premier Victor Ponta), și Septimiu Buzaiș, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și inginer de poduri, drumuri și căi ferate (CFDP).