Infofinanciar > Info > Se comasează alegerile în 2024! Nicolae Ciucă a dat vestea: „Să se  analizeze care sunt măsurile legale”
Info

Se comasează alegerile în 2024! Nicolae Ciucă a dat vestea: „Să se  analizeze care sunt măsurile legale”

Nicolae-Ciuca, Sursa foto: news agency
FOTO: news agency

Premierul României, Nicolae Ciucă a precizat că atât social-democrații cât și liberalii își propun comasarea alegerilor de anul viitor în condițiile în care românii vor fi chemați la urne nici mai mult nici mai puțin de patru ori, iar activitatea instituțiilor reprezentative ale Guvernului în teritoriu, prefecturile, vor fi blocate cu organizarea alegerilor.

„Este o propunere pe care am discutat-o în ședința de astăzi și am decis ca la nivelul specialiștilor din partid să se  analizeze care sunt măsurile legale pentru o astfel de decizie, ținând cont că din sondajele pe care le-am făcut cetățenii își doresc comasarea alegerilor sau ca acestea să fie mai puține, fiindcă anul viitor vom avea patru runde de alegeri. Dacă va exista posibilitatea legală ca numărul acestor alegeri să fie redus, vom veni cu o propunere și vom discuta în coaliție. Dacă nu se va găsi o soluție, vom avea patru runde de alegeri”, a explicat premierul României, Nicolae Ciucă.

Vor fi alegerile de la anul comasate?

Membri Partidului Național Liberal analizează în cadrul unui grup de lucru comasarea alegerilor locale cu cele generale, potrivit secretarului general al Partidului.

În cursul zilei de astăzi mai marii din Aleea Modrogan au hotărât constituirea unui grup de lucru care să dezbată opțiunea comasării alegerilor locale cu cele generale. Propunerea de organizare a unui singur tur de alegeri a fost făcută de secretarul general Lucian Bode. Liberalii și-au îndreptat atenția asupra cheltuielilor exorbitante cu cele patru runde de alegeri de anul următor și propun ca alegerile parlamentare și cele locale să aibă loc în aceeași zi.

Anul 2024 va fi unul aglomerat din punct de vedere politic, electoratul va trebui să-și exprime opțiunea în alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare.

Întreaga clasa politică va trebui să treacă examenul electoratului care va sancționa sau nu, modul în care partidele de guvernământ au ghidat România în ciclul politic care se va încheia la anul. Un ciclu electoral dominat de o rată a inflației uriașă, un conflict la granițele de sud a țării dar și un Program Național de Redresare și Reziliență vehement contestat de Comisia Europeană.

PSD se află pe prima poziție în preferințele electoratului

În preferințele electoratului, la ora actuală PSD se află pe prima poziție. Motivul principal constă în măsurile nepopulare pe care lea implementat Partidul Național Liberal pentru a combate efectele pandemiei. PSD a profitat erodarea Partidului Național Liberal, totodată a și contribuit la declinul liberalilor acuzând PNL-ul de guvernare ineficientă în ceea ce privește reglementarea domeniului energiei și a sistemului medical din perioada 2021-2022.

Liberalii în frunte cu Iohannis, devenit al patrulea președinte post-decembrist în 2019 au reușit să reducă popularitatea partidului, fapt ce s-a văzut în alegerile din 2020, PNL s-a clasat pe locul doi în alegerile parlamentare. În încercare de a izola PSD-ul, Orban a fost nevoit să facă o alianță cu USR respectiv UDMR pentru a obține majoritatea în Parlament și pentru a forma Executivul. Alianța n-a durat, USR a ieșit de la guvernare, iar țara a fost aruncată într-o criză politică.

PNL, din nou în frunte cu Iohannis, a revenit la vechile metehne din perioada lui Crin Antonescu și au format o nouă alianță cu PSD, premier fiind Nicolae Ciucă, care, conform înțelegerii va face schimb cu Marcel Ciolacu în luna mai sau în septembrie, potrivit mediafax.ro.