Infofinanciar > Info > Se cere scăderea vârstei de pensie pentru acești români! Cine s-ar putea retrage la 57 de ani
Info

Se cere scăderea vârstei de pensie pentru acești români! Cine s-ar putea retrage la 57 de ani

pensie b1tv.ro
sursă foto: b1tv.net

Ce cere ieșirea la pensie mai devreme, odată cu 1 ianuarie 2023, pentru românii care lucrează în domeniul feroviar. Printr-un punct din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), guvernanții au asigurat creșterea vârstei de pensionare, însă unele categorii ar putea beneficia de de un termen mai rapid.

Inițiativa aparține sindicaliștilor din domeniul feroviar care doresc astfel să pornească o mișcare ce va duce la prorogare a două articole din Statutul personalului feroviar, document ce oferă angajaţilor dreptul de a se retrage din câmpul muncii la cerere şi să scadă vârsta de pensionare. De asemenea, se mai cere și eliminarea procentului de diminuare a cuantumului pensiei stabilit de legea în vigoare.

„Este imposibil de imaginat că salariaţii a căror activităţi concură direct la siguranţa circulaţiei trenurilor mai pot executa serviciul în condiţii riguroase de siguranţă la vârsta de 57, 58, 60 sau 65 ani având în vedere uzura fizică şi psihică avansată a acestora”, susţin reprezentanții sindicatului.

Cerințele oamenilor nemulțumiți din domeniul feroviar

Miercuri, 21 decembrie, reprezentanții Federaţiei Naţionale Feroviară Mişcare Comercial Vagoane a transmis un comunicat de presă. Prin acesta din urmă, oamenii din domeniu susțin faătul că funcţionari din Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au venit cu propunerea de a proroga, asta până la începutul anului 2024, unele prevederi din Legea 195 din 7 septembrie 2020 privind statutul personalului feroviar.

„Aşadar, o nouă prorogare a intereselor legitime ale ceferiştilor! De data aceasta doar art. 34 şi 35 din Statutul personalului feroviar! (…) La data promovării, în cuprinsul ordonanţei de urgenţă denumită generic «ordonanţa trenuleţ», nu apărea nicio dispoziţie referitoare la o nouă prorogare a Statutului personalului feroviar, această formă primind avizul Comitetului Economic şi Social unde confederaţiile sindicale au reprezentanţi.  Referitor la această ordonanţă de urgenţă, trebuie precizat că s-au cerut punctele de vedere ale Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale”, se arată în comunicat.

Informațiile și cerințele continuă: „Dacă în cazul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii aprecierea a fost că nu se impune o nouă prorogare a Statutului personalului feroviar, fapt comunicat organizaţiilor sindicale la întâlnirea din data de 5 decembrie 2022, nu de aceeaşi părere a fost şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale care a emis un punct de vedere mai mult decât bizar cu privire la aplicarea Statutului personalului feroviar.  Cu alte cuvinte, funcţionarii din Ministerul Muncii «s-au trezit» după doi ani de la publicarea legii în Monitorul Oficial că sunt dificultăţi în interpretarea şi aplicarea legii, că nu înţeleg cum să aplice anumite articole din lege, propunând prorogarea în totalitate până la data de 01.01.2024”, se mai notează în comunicatul Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane.

Ce schimbări se vor aduse

În textul Statutului personaluui feroviar se precizează, prin articolele 34 și 35, faptul că angajații din domeniul feroviar au posibilitatea să iasă la pensie la cerere și, în același timp, beneficiind și de reducerea standard a vârstei de pensionare fără a primi penalităţi. Potrivit legii care ar trebui să se aplice âncepând cu data de 1 decembrie 2023, lucrătorii din domeniul feroviar care au finalizat stagiul complet de cotizare la bugetul de stat și au cel puţin 30 de ani în activităţile din domeniu, vor avea posibilitatea de aieși la pensie mai devreme cu cinci ani, scrie romaniatv.net.

De această scutire, potrivit legii adoptate în anul 2020, dar care nu a s-a aplicat încă, se vor putea bucura personalului feroviar ce se ocupă cu menținerea siguranţa circulaţiei feroviare sau cu metroul din activitatea de circulaţie a trenurilor. Lista continuă personalul ce întreprinde activitate de exploatare, revizie şi întreţinere material rulant, activitate de exploatare, revizie şi întreţinere linii, activitate de exploatare, revizie şi întreţinere instalaţii, telecomenzi feroviare, control şi telecomunicaţii feroviare, activitatea de instruire teoretică şi practică de serviciu a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare, pentru funcţia de instructor şi activitatea de revizie, întreţinere, exploatare şi reparaţii la metrou.

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.