Infofinanciar > Info > Problemele pensiilor în România, rezolvate! Ce proiect a adoptat Guvernul
Info

Problemele pensiilor în România, rezolvate! Ce proiect a adoptat Guvernul

Bani, Sursă foto: Economedia
Sursă foto: Economedia

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că România își va respecta angajamentele pe care le-a făcut în fața oficialilor de la Bruxelles, în ceea ce privește rezolvarea problemei pensiilor speciale. Astfel, oficialul a susținut că nu va mai fi nicio pensie care să depășească salariul”, așa cum se întâmplă acum din cauza legislației actuale.

Proiectul de reformă întocmit de Guvern ar putea fi adoptat săptămâna viitoare, a spus Budăi.

„Aşa cum au precizat liderii celor două partide, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu va fi o Ordonanţă de urgenţă, ci un proiect legislativ promovat de Guvern şi transmis Parlamentului. Începând de astăzi, proiectul de act normativ se află pe masa CSM, care este garantul independenţei justiţiei după care va fi trimis către ministerele coiniţiatitoare şi avizatoare. Dacă primim toate avizele, săptămâna viitoare va fi adoptat în Guvern”, a susținut Marius Budăi.

Atacă Opoziția

În același discurs, ministrul Muncii lansat un atac la adresa Opoziției care „a avut ministerul de Justiție și nu a făcut nimic, când a fost la putere”.

„Noi, această coaliţie politică, ne asumăm să facem ceva. Nu intru în dezbatere politică, pentru că este o temă importantă, Noi trebuie să fim responsabili şi trebuie să asigurăm şi respectarea principiilor CCR şi respectarea independenţei sistemelor şi aplicarea acestor măsuri astfel, încât să nu mai existe abuzuri, să nu mai fie nicio pensie mai mare decât salariul, să nu mai fie perioade asimilate ci perioade finale, cu stagiul minim de cotizare şi să se reducă cheltuiala cu aceste pensii”, a adăugat Budăi, într-o intervenție la Prima TV, scrie Playtech.

Nu vor mai fi abuzuri

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a subliniat că proiectul de reformă al pensiilor speciale va alinia legislația locală la cea europeană și va înlătura abuzurile.

„Ce vreau să spun este că tot ce a fost până acum nu va mai fi. Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul, nu vor mai fi perioade asimilate aşa cum a fost până acum şi va fi respectată ideea principală de reducere a cheltuielilor, respectând independenţa fiecărui sistem, Constituţia şi dialogând cu toate părţile interesate”, a spus Budăi.

Oficialul a explicat ce modificări va produce noua lege în privința pensiilor speciale din magistratură.

„Vom face o etapizare aşa cum a recomandat şi Banca Mondială, după intrarea în vigoare a proiectului, a legii care va fi promovată în Parlament, vor fi necesari 20 de ani strict în magistratură, vorbim strict de procurori şi judecători după care treptat, în următorii 5 ani, vom creşte câte un an acest stagiul minim de cotizare astfel încât să ajungem ca în toate ţările UE, 25 de ani în magistratură”, a mai transmis Budăi.

Principalele modificări

Recomandările Băncii Mondiale, cele după care Executivul și-a creionat proiectul de reformă al pensiilor speciale, sunt următoarele, scrie G4Media:

a) vârsta de pensionare să ajungă treptat la 65 de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni / an timp de zece ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială

b) vechimea în specialitate necesară pensionării să fie de minimum 30 de ani

c) pensia să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate

d) la procentul de 65% din media salariilor se va ajunge treptat de la actualul 80%, în zece ani.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.