Infofinanciar > Lumea la zi > Se blindează! Taiwanul cumpără de la americani sisteme antitanc în valoare de 180 de milioane de dolari
Lumea la zi

Se blindează! Taiwanul cumpără de la americani sisteme antitanc în valoare de 180 de milioane de dolari

M136 Volcano, Sursă foto: pixnet
Sursă foto: pixnet

Oficialii Departamentului de Stat al SUA au decis să vândă Taiwanului mai multe sisteme antitanc M136 Volcano în valoare de 180 de milioane de dolari. Pe lângă acestea, insula autonomă (protejată de americani) va mai primi camioane, muniţie şi elemente de sprijin logistic.

Potrivit comunicatului emis de Pentagon, această vânzare „serveşte intereselor naţionale, economice şi de securitate ale SUA prin susţinerea eforturilor continue ale destinatarului său de a-şi moderniza forţele armate şi de a menţine o capacitate de apărare coerentă”; „(n.r. – Vânzarea) nu va modifica echilibrul militar fundamental din regiune”.

De altfel, oficialii americani au vândut insulei, în luna septembrie, arme de peste 1,1 miliarde de dolari, care au inclus până la 60 de rachete anti-navă și până la 100 de rachete aer-aer. Această sumă a fost și cea mai mare din mandatul președintelui Joe Biden.

De asemenea, în august 2021, administrația SUA a propus spre vânzare Taiwanului 40 de sisteme de obuze autopropulsate medii M109A6 și echipamente aferente.

China își vrea teritoriul înapoi

De-a lungul anilor, autoritățile chineze de la Beijing au susținut că Taiwanul este, de fapt, o parte a teritoriului Chinei. Oficialii asiatici au precizat că actuala insulă autonomă trebuie recucerită la un moment dat, scrie Digi24.

De altfel, administrația condusă de președintele Chinei, Xi Jinping, a criticat vizitele oficialilor americani în Taiwan, precum cea preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi din august. La acea vreme, tensiunile dintre Washington și Beijing s-au amplificat.

Bani mai mulți pentru Taiwan

Pe lângă armamentul vândut în Taiwan, SUA va ajuta insula antonomă din oceanul Pacific și financiar. Astfel, președintele american Joe Biden a promulgat săptămâna trecută o lege privind cheltuielile din domeniul apărării, care prevede trimiterea unui ajutor economic de 10 miliarde de dolari Taiwanului.

De aceea, în perioada 2023-2027, SUA va putea furniza insulei autonome un ajutor anual de până la două miliarde de dolari.

Ca răspuns la decizia americanilor, Beijingul a susținut că „se opune ferm ca SUA să se folosească de Legea de autorizare privind apărarea naţională pentru a adopta dispoziţii negative pe subiectul China”.

Exerciții militare în jurul Taiwanului

Autoritățile din Taiwan au transmis luni că, la sfârșitul săptămânii anterioare, 71 de avioane de luptă ale Beijingului au efectuat exerciţii militare în jurul Taiwanului. La scurt timp, armata chineză a descris aceste acțiuni drept „un exerciţiu de atac”.

„Acesta este un răspuns hotărât la actuala escaladare a coliziunii și provocării din partea Statelor Unite și a Taiwanului”; „Forțele teatrului vor lua toate măsurile necesare pentru a apăra cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a declarat la scurt timp comandamentul chinez, potrivit celor de la Al Jazeera.

Însă, oficialii Ministerului Apărării din Taiwan au catalogat mișcarea Chinei drept o „mentalitate de rezolvare a diferendelor prin forță și de distrugere a păcii și stabilității regionale”, scrie stiripesurse.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.