Infofinanciar > Info > Haos total în PNL! Contrele dintre Rareș Bogdan și ministrul Bogdan Aurescu pun sub semnul întrebării credibilitatea partidului
Info

Haos total în PNL! Contrele dintre Rareș Bogdan și ministrul Bogdan Aurescu pun sub semnul întrebării credibilitatea partidului

contre în interiorul PNL, Aurescu luat la rost de Rareș Bogdan; sursă foto: observatornews.ro
FOTO: observatornews.ro

În tabăra liberarlilor a izbucnit un scandal imens între Rareș Bogdan și ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Conflictul dintre cei doi a pornit de la afirmația făcută de eurodeputatul Bogdan prin care acesta a precizat că actualul ministru de Externe a ajuns în vârful diplomației române pentru că președintele Klaus Iohannis a vrut ca șefia externelor să fie preluată de un diplomat de carieră și  nu un membru de partid.

Poziția fostului jurnalist, Rareș Bogdan, actualmente prim vice-președinte al PNL nu a rămas nesancționată de Bogdan Aurescu. Acesta din urmă, cunoscut pentru declarații sale reținute, a asemuit atacul lui Rareș Bogdan cu a unui propagandist al Moscovei. Venită din partea ministrului de Externe, această afirmație îl plasează pe Rareș Bogdan, la nivel european, „pe lista persoanelor nefrecventabile”. Din păcate pentru România, contrele dintre cei doi au creat uimire la vârful Europei, eticheta pe care a primit-o Rareș Bogdan a stârnit indignare la niveul grupării PPE ( Partidul Popular European) dar și în Parlamentul de la Bruxelles.

Replici acide între Bogdan Aurescu și Rareș Bogdan

La nivelul coaliției guvernamentale, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat faptul că disputele dintre cei doi ar fi trebuit ” să se spele” în interiorul partidului și nicidecum în spațiul public. ” Eu nu cred că Aurescu putea să ştie ce se va întâmpla şi care va fi decizia cancelarului austriac (cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen – n.r.). Nici măcar colegii lui de partid nu ştiau şi acest lucru vă spun eu, din discuţiile interne din Partidul Popular European. (…) În acest moment, permiteţi-mi să nu comentez eu activitatea unui coleg de cabinet. Dacă am o nemulţumire, pot să spun în coaliţie, şi aşa mi se pare corect să discutăm, în coaliţie. Dar pe Schengen eu nu cred că trebuie să împingem responsabilitatea nici măcar spre Aurescu”, a declarat Kelemen Hunor pentru digi24.ro.

Surse de la vârful Paridului Național Liberal precizează că nemulțumirea lui Rareș Bogdan a pornit de la faptul că portofoliul externelor nu este controlat de gruparea din Aleea Modrogan cu toate că la momentul împărțirii ministerelor a fost asumat de PNL.

”A fost decizia noastră la momentul respectiv ca opțiunea pentru zona de externe să fie pentru un diplomat de carieră, un diplomat cu foarte bună reputație și experiență, un om foarte bine conectat la zona relațiilor internaționale, care să conducă acest portofoliu. Este un portofoliu asumat de Partidul Național Liberal, iar Bogdan Aurescu a fost nominalizarea noastră acolo. Poate că în aceste vremuri e oarecum bine să ai un specialist în domeniu care să gestioneze situația politicii externe”, declarația aparține purtătorului de cuvânt al PNL Ionuț Stroe, acesta a catalogat la rândul lui certa dintre cei doi drept „ o discuție ăntre un om politici și un diplomat de carieră”.

PNL Diaspora sare în sprijinul lui Rareș Bogdan

Contrele dintre Rareș Bogdan și Bogdan Aurescu au scindat Partidul Național Liberal în condițiile în care în mai puțin de trei luni ar urma să se producă rotativa guveramentală. În apărarea eurodeputatului au sărit organizațiile Partidului Național Liberal din Diaspora, al căror președinte este eurodepatul încă din 2022.

„PNL Diaspora condamnă cu fermitate afirmațiile cel puțin bizare, lipsite de orice fundament logic, pe care ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, le-a făcut raportat la recentele poziții publice ale europarlamentarului Rareș Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL și președinte al PNL Diaspora.

Rareș Bogdan este cunoscut în spaţiul public ca fiind unul dintre cei mai vehemenţi susţinători ai democraţiei şi statului de drept și a militat atât ca jurnalist, cât și ca om politic, împotriva orientărilor comunistoide, de inspirație estică. Totodată, a fost și este un apărător fără odihnă a luptătorilor anticomuniști și a celor care nu și-au vândut conștiințele Armatei Roșii.

Noi, membrii PNL Diaspora, ne declarăm consternaţi de faptul că un ministru în funcţie, ce se bucură de susținerea Partidului Naţional Liberal, îl atacă în mod iraţional pe unul dintre liderii partidului, prin asocierea acestuia cu un instrument de propagandă rusă.

Din acest motiv, considerăm că atacul ministrului Afacerilor Externe este o profundă jignire atât la adresa demnitarului, cât și la nivelul întregului Partid Naţional Liberal, şi în mod special la adresa filialei PNL Diaspora. Cerem conducerii partidului să convoace cât mai curând Biroul Politic Național, pentru a analiza situația creată și pentru a cere explicații domnului Bogdan Aurescu, care ocupă o poziție de ministru asumată de PNL”, se arată într-un comunicat de presă al organizației.

Poziția PNL Diaspora

Totodată, membrii PNL din străinatate îi reproșează ministrului de Externe că nu a depus mai mult efort pentru ca România să fie primită în spațiul Schengen.

”Mai facem trei precizări, spre știința domnului Bogdan Aurescu.
Luni dimineață, la vămile Nădlac 1 și 2 și Borș 1 și Borș 2 erau cozi de 5, 6 kilometri, iar vara trecută, recordul rușinii a ajuns la 25 de kilometri. Și asta deoarece România nu se află cu drepturi depline în Spațiul Schengen.

În timpul pandemiei, dar și după încheierea acesteia, am trimis sute de sesizări din partea cetățenilor din diaspora pe adresa MAE, în care am reclamat proastele servicii consulare. Iar sesizările curg în continuare. Schimbarea și eliberarea unui pașaport nou în UK poate dura până la 5/6 luni. Consulatele de la Frankfurt, Birmingham, Glasgow, Nantes sunt întârziate cu anii, deși înființarea lor este aprobată prin Hotărâri de Guvern. Diaspora este umilită, batjocorită în continuare de MAE. Să amintim și de cazul șefei ICR Londra?

Partidul Național Liberal este cel mai mare partid de centru-dreapta, cel mai pro-european și pro-occidental din România, membru al Partidului Popular European, cea mai mare familie de partide politice la nivel european. Considerăm că cei 182.000 de membri ai PNL merită mai mult respect din partea domnului Bogdan Aurescu”, mai precizează membrii PNL Diaspora.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.