Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Îi va lua Alina Gorghiu locul lui Aurescu la MAE? Ion Cristoiu: „Rareș Bogdan a vorbit în numele lui Iohannis”
Esential

Exclusiv! Îi va lua Alina Gorghiu locul lui Aurescu la MAE? Ion Cristoiu: „Rareș Bogdan a vorbit în numele lui Iohannis”

Exclusiv! Îi va lua Alina Gorghiu locul lui Aurescu la MAE? Ion Cristoiu: „Rareș Bogdan a vorbit în numele lui Iohannis”
sursa foto captură ecran youtube HAI Romania

La podcastul Cristache și Cristoiu cei doi jurnaliști au discutat despre cel mai recent scandal din interiorul Partidului Național Liberal, care a avut loc între ministrul de Externe Bogdan Aurescu și europarlamentarul și prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan. Ion Cristoiu este de părere că declarațiile făcute de ultimul amintit ar fi avut loc cu acordul Cotroceniului.

Rareș Bogdan, unul dintre cei mai importanți lideri ai PNL, a declarat în cadrul unei emisiuni Prima TV că l-ar remania pe ministrul de Externe la momentul rotativei guvernamentale. Ion Cristoiu interpretează aceste declarații ca fiind făcute cu acordul și „în numele președintelui Iohannis”. Pe de altă parte, atacul pe care Aurescu l-a făcut la adresa europarlamentarului are două explicații: „ori este foarte puternic, ori știe că pleacă la rotativă”, spune gazetarul.

Ce ne arată disputa dintre Rareș Bogdan și Aurescu?

Rareș Bogdan a spus că „statul român” l-a numit pe Bogdan Aurescu ministru de Externe pe un loc negociat de PNL în coaliția de guvernare.

„Aş mai concedia încă câţiva miniştri. Mulţi… Și de la PSD. Nu vreau scandal, nici cu Aurescu, nici cu alţii. Cred că l-aş chema (pe Aurescu n.r.) să îl întreb ce are de gând”, a spus europarlamentarul la Prima TV.

„În declarația lui Rareș Bogdan nu e nimic nefiresc, dl. Aurescu este ministru pe un loc câștigat la negocieri. Când s-a făcut acel acord s-a zis că PNL-ului îi revin următoarele ministere, printre care Externele și Justiția.

În timpul campaniei electorale îți expui viziunea asupra justiției sau politicii externe. Eu am încercat să atrag atenția asupra unei aberații care circulă în spațiul public: că la justiție și externe trebuie să pui oameni tehnocrați. Când s-a făcut această împărțire, PNL-ului i s-au luat două locuri. Iohannis a spus că pune omul lui la Externe și la Justiție. În raport cu PSD-ul, PNL-ul a avut mai puține locuri la Cotroceni.

Atunci a fost numit Bogdan Aurescu. Acum, dacă lăsăm numai declarația lui Rareș Bogdan, era din punct de vedere constituțional un lider, care din punct de vedere constituțional avea dreptul de a-l critica pe ministrul de Externe. Reacția lui Aurescu e calculată, a cerut să răspundă”, este de părere Ion Cristoiu.

Gazetarul crede că în atacul lui Rareș Bogdan la adresa ministrului „se conturează înlocuirea la rotativă a dl. Aurescu, sigur cu Alina Gorghiu”. „La rotativă dl. Ciucă trebuie să se ducă la Senat. Cu Alina Gorghiu ce faci? Aurescu știe deja, și-a aranjat la o organizație internațională, pentru că dacă dorea să rămână (în funcție n.r.) nu făcea asta”, este de părere Ion Cristoiu.

Cine va ajunge la conducerea MAE

Gazetarul este de părere că „Rareș Bogdan a vorbit în numele lui Iohannis” și că „probabil deja sunt aranjate jocurile” politice. Acest conflict ar avea scopul de a-i asigura locul premierului Nicolae Ciucă la șefia Senatului, poziție care este ocupată în prezent de Alina Gorghiu, ca ulterior ea să vină la șefia MAE.

Alina Gorghiu a intrat la rândul său în acest scandal, lăsând de înțeles că este mai aproape de Rareș Bogdan decât de ministrul Aurescu. Ea a declarat că astfel de discuții ar trebui să aibă loc în interiorul partidului, nu la posturile de televiziune. Întrebată dacă este mulțumită de Aurescu, Gorghiu a răspuns: „Dacă am mulţumiri sau nemulţumiri o să le exprim în interiorul PNL, în şedinţele pe care le facem”.

„Nimeni nu are nimic cu Aurescu, nici Rareș. Ca să poți să faci rotativa, trebuie să-i dai lui Ciucă Senatul. Senatul e la dna. Gorghiu. Ea nu risca, în momentul în care a izbucnit scandalul nu s-a cerut oficial apărarea. Faptul că ea a ieșit și atât de deplasat înseamnă că deja se discută această mișcare. Rareș Bogdan știa că Aurescu e pe ducă, el știe că deja se discută, inclusiv la Cotroceni, această mișcare, cu care Aurescu e de acord. Probabil că s-a înțeles cu Iohannis”, spune Ion Cristoiu.

În viziunea sa, Aurescu „nu are nimic de pierdut” în urma acestui scandal politic și „nimic nu este întâmplător în această discuție”, deoarece ar „exprima niște mișcări care au loc cu acordul Cotroceniului”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.