Lumea la zi

Mai bine să tremure de frig în stradă decât în casă! Deja se simte iz de protest în Europa după creșterile masive de prețuri

protest g4media.ro
sursă foto: g4media.ro

Chiar și cele mai mari economii ale Europei sunt astăzi încercate de mari provocări și probleme de pe urma crizei energetice ce a generat scumpiri de prețuri masive pe mai toate planurile economice. Cum oamenii ăși permit din ce în ce mai puține, iar traiul lor de zi cu zi este pe zice trece și mai anevoios, tensiunile sociale la nivelul întregului continent stau acum să mocnească.

Iarna este tot mai aproape, iar cum resursele energetice sunt din ce în ce mai puține, cetățenii europei sunt îngrijorați că lunile cu temperaturi scăzute vor fii unele aprige. Oamenii deja au ieșit nemulțumiți în stradă în câteva state din Europa, iar specialiștii susțin că fenomenul se va amplifica pe parcursul următoarelor luni de zile, scrie REUTERS, citat de Mediafax.

Chiar dacă până în 2022 Germania și Finlanda erau unele dintre cele mai spornice state din Uniunea Europeană (UE) din punct de vedere economic, prezentul le pune în fața tensiunilor sociale care se aprind pe zi ce trece. Oamenii îndură deja creșteri mari de prețuri și restrucții de consum, lucruri cu care nu sunt obișnuiți și care astăzi îi revoltă.

Peste 50% dintre oameni sunt furioși

O celebră firmă de analiză și statistică Verisk Maplecroft s subliniat într-un recent raport faptul că peste 50% din cele 200 de țări luate în calcul în acest studiu sunt predispuse în lunile următoare la mișcări masive de stradă. Acest indice este cel mai crescut de până acum, de la prima documentare a acestuia de către firma de statistică din anul 2016. În topul țărilor unde se înregistrează cele mai mari astfel de riscuri sunt Bosnia și Herțegovina, Elveția și Olanda, poitrivit raportului.

„Pe parcursul iernii, nu ar fi o surpriză dacă unele dintre națiunile dezvoltate din Europa vor începe să vadă forme mai grave de dezvoltări civile”, susține principalul analist al Verisk Maplecroft, Torbjorn Soltvedt. Acesta susține că oamenii au dus deja povara sanțiunilor impuse de pandemia de COVID-19, la care s-a adăugat incertitudinea pericolului războiului din Ucraina, iar acum peste ei a venit un val de scumpiri ce nu pare a se opri prea curând.

Nu e secetă de probleme

Necazurile cu care au de a face acum populațiile planetei nu se opresc aici. Seceta este un alt element care a dat bătăi de cap multor oameni și care a provocat nenumărate probleme în privința unor state. Mauritius, Cipru și Ucraina se regăsesc în scenariul în care rata tulburărilor sociale au crescut cel mai mult în ultima perioadă. Tensiuni există și în Rusia, căci țara se situează astfel pe locul al șaptelea.