Infofinanciar > Lumea la zi > Se anunță iarnă grea! Prețurile pentru stocurile de gaze ale Uniunii Europene au crescut enorm
Lumea la zi

Se anunță iarnă grea! Prețurile pentru stocurile de gaze ale Uniunii Europene au crescut enorm

Se anunță iarnă grea! Prețurile pentru stocurile de gaze ale Uniunii Europene au crescut enorm
sursa economedia.ro

Este vorba despre o sumă enormă, pe care Europa o pronunță când vine vorba de gazul pentru iarnă. Aceste stocuri sunt refăcute, dar ar putea costa cu circa 40 de miliarde de euro mai mult ca anul trecut, potrivit unei analize.

Războiul din Ucraina a stârnit foarte multe îndoieli cu privire la stabilitatea aprovizionării cu gaze pentru economiile și consumatorii din regiune, prețurile de referință fiind cu aproape 300% mai mari decât cu un an în urmă.

Rusia furnizează în mod obișnuit aproximativ 40% din necesarul de gaze al UE, dar acum ripostează împotriva sancțiunilor impuse de  Europa prin minimizarea livrărilor, făcând imposibilă reumplerea depozitelor de către statele membre, operațiunea necesară pentru a se asigura că populația își va putea încălzi locuințele în continuare în această iarnă, dacă Moscova va închide robinetele.

„Iarna va fi dificilă fără gazele rusesti. Cheia este să umplem cât mai mult posibil depozitele în timpul verii”, a declarat Guy Smith, directorul de comercializare a gazelor naturale și GNL la compania Vattenfall, pentru Reuters

Mesajul de la Comisia Europeană

Comisia Europeană declară că urgențele de aprovizionare imediată vor primi prioritate față de reumplerea stocurilor. Obiectivele nu sunt aplicabile dacă va fi declarată o urgență de aprovizionare cu gaze la nivel european sau regional, ceea ce înseamnă că nivelurile stocurilor vor fi deficitare. Posibilitatea unor reduceri semnificative ale livrarilor este în creștere, Bulgaria și Polonia nu mai primesc gaze rusești, în timp ce Ucraina a decis să oprească tranzitul gazelor rusești printr-un punct de tranzit major.

Nu va fi ieftină această propunere, având în vedere prețurile mari, ceea ce înseamnă ca cantitatea de gaz care trebuie achiziționată va costa de aproximativ 4 ori mai mult decat ar fi fost in aceeasi perioada a anului trecut.

”Luând ca punct de plecare sfârșiitul lunii aprilie, volumul total de gaze acumulat in depozite de la începutul lunii mai până la sfârșitul lunii octombrie trebuie să atingă 52,5 miliarde de metri cubi, ceea ce va costa in jur de 58 de miliarde de euro, pe baza unui pret de aproximativ 105 de euro/MWh”, a susținut Leon Izbicki, asociat la European Natural Gas la Energy Aspects.