Infofinanciar > Info > Se pregătește ordonanța de urgență care rezolva problemele din educație! Noua lege va permite majorările salariale pentru dascăli
Info

Se pregătește ordonanța de urgență care rezolva problemele din educație! Noua lege va permite majorările salariale pentru dascăli

greva profesori Sursă foto Ziarul din Muscel
Sursă foto: Ziarul din Muscel

Guvernul a creat o lege de urgență care să asigure creșteri ale salariilor personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, care a făcut acest anunț duminică. Comentariile au fost făcute în condițiile în care sindicaliștii din învățământ susțin că încă nu au primit invitații pentru continuarea negocierilor cu reprezentanții Executivului.  

În plus, luni urmează să se deschidă perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat. „Este un efort bugetar care depășește 700 de milioane de lei, cu resurse europene, 410 milioane de lei din bani europeni din Programul Educație și Ocupare pentru perioada 2021-2027 și 313 milioane de lei din bugetul național”, a continuat Cărbunaru. 

 Ordonanța de urgență care rezolvă toate problemele 

„Guvernul României a pregătit o ordonanță de urgență care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Repet, în contextul discuțiilor pe care reprezentanții Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din Educație.  

Voi prezenta ceea ce în următoarele minute deja inițiatorii actului normativ, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care răspunde de asigurarea resurselor europene pentru implementarea acestor măsuri și Ministerul Educației le vor posta în transparență decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să ajungă pe masa Guvernului și, în cel mai scurt timp să fie și aprobat”, a declarat Cărbunaru 

De asemenea, Cărbunaru a mai adăugat că „este un efort bugetar care depășește suma de 700 milioane lei, cu resurse europene, 410 milioane lei bani europeni din Programul Educație și Ocupare pentru perioada din exercițiul financiar 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul național”. 

„Așadar în total, 723 milioane lei care se vor adăuga la cele 300 milioane lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, lucru care s-a întâmplat deja vineri. Împreună sunt 1,23 miliarde lei pe care Guvernul îi alocă în aceste zile pentru majorările veniturilor personalului din sistemul educațional. Sunt 273.532 de beneficiari, practic toți angajații din sistemul de învățământ care vor primi în mod diferențiat sumele. 

Cei 2.500 lei care reprezintă măsuri de susținere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială care va asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parțială a costurilor generate de rata inflației și tranziția spre noua grilă de salarizare.  

Pentru personalul didactic și didactic auxiliar și alte sume, în total 1.000 lei pentru personalul nedidactic care vor primi acest bani în iunie și septembrie, în timp ce personalul didactic și didactic auxiliar va primi 1.000 lei în luna iunie și 1.500 lei în luna octombrie, așa cum am anunțat”, a completat purtătorul de cuvânt al Executivului. 

Oficialii vor să soluționeze criza din educație 

Șeful executivului, Nicolae Ciucă, a anunțat pe data de 26 mai că nu are de gând să își depună mandatul, deoarece dorește să rămână pentru perioada următoare la conducerea Guvernului, încât să se ajungă la o soluționare a grevei din domeniul educației. 

În plus, Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” Marius Nistor a declarat ieri că această grevă a cadrelor didactice și nedidactice va continua până în momentul în care angajații din învățământ obțin majorările salariale cerute, adică o creștere a pachetului salarial de 25 de puncte procentuale, potrivit profit.ro.

Duminică, pe data de 28 mai, sindicaliștii au confirmat încă o dată că nu au mai fost invitați la alte discuții cu oficialii guvernamentali pentru soluționarea problemelor.