Infofinanciar > Lumea la zi > Marea Britanie simte tot mai mult criza de după Brexit! Nu sunt bani pentru Crăciun, iar magazinele nu comercializează ouă
Lumea la zi

Marea Britanie simte tot mai mult criza de după Brexit! Nu sunt bani pentru Crăciun, iar magazinele nu comercializează ouă

Marea Britanie Sursa foto IMPACT.ro
Sursa foto IMPACT.ro

Din ce în ce mai multe probleme sunt sesizate în Marea Britanie de după Brexit. Banii înainte de Crăciun, ouăle, salariile instalatorilor polonezi sunt unele dintre elementele cele mai afectate de criză. Rafturile magazinelor sunt din ce în ce mai goale, iar englezii sunt din ce în ce mai afectați de lipsuri.

Vânzările sunt raționalizate în supermarket-uri, cofetarii și patiserii caută tot mai multe alternative, iar fermierii așteaptă soluții din partea guvernului. Acum, ouăle sunt principala lipsă de pe rafturile magazinelor, însă de săptămâna viitoare se așteaptă mai multe astfel de lipsuri.

În acest context, Tim Lang, profesor la University of London, a anunțat că „ceea ce se întâmplă pe piaţa ouălor în acest moment poate fi aplicat şi pe piaţa fructelor, sau cerealelor, sau cărnii“.

Criza muncitorilor polonezi

Marea Britanie riscă să rămână și în deficit de muncitori din Polonia. Conform statisticilor, unul din trei muncitori polonezi are în plan să se întoarcă în țara natală sau este nehotărât dacă să rămână într-o țară care începe să devină din ce în ce mai săracă, notează Deutsche Welle, citată de jurnalul.ro. Cercetătorii din mai multe universități britanice au precizat că în urma unor sondaje, majoritatea muncitorilor dau dovadă de o sănătate mentală mai precoce, la fel ca situația financiară.

Datele au precizat că înainte de Brexit, în jur de un milion de polonezi trăiau în Marea Britanie. Acum, balanța este înclinată negativ, arătând că 200.000 de membri din comunitatea poloneză au părăsit țara. În jur de 11% din migranţii din Marea Britanie muncesc în sectorul transporturilor, 10% în agricultură şi 9% în sistemul de sănătate. Polonezii reprezintă peste o cincime din numărul de migranţi din UE în UK.

Șoferii părăsesc Marea Britanie

Șoferii de autobuze încep să părăsească pe rând Marea Britanie. Aproape una din 10 poziții pentru șoferi de autobuz este în vacanță în UK, conform datelor prezentate de Confederation of Passenger Transport (CPT).

Salariile în continuă scădere, programul tot mai lung și schimburile care aduc șoferii la epuizare rămân un blocaj permanent. Marea Britanie este încă de anul trecut în criză privind șoferii. Penuria pentru conducătorii de autovehicule grele de marfă este resimțită și în acest an, dar ultimele iniţiative introduse de guvern şi industrie au început să dea roade, conform Logistics UK.

Fără bani cash sau bere înainte de Crăciun

Băncile și magazinele din Marea Britanie riscă să rămână fără bani cash înainte de Crăciun, conform informațiilor The Guardian. Mai mult de 1000 de angajați ai firmei de securitate G4S ce livrează cash și monede unora bănci și supermarket-uri importante sunt predispuse să intre în grevă înainte de Crăciun.

Criza este resimțită și la nivelul aprovizionării cu bere. Mai multe localuri din Wetherspoons au anunțat că unele puburi au rămas fără mai multe branduri de bere din cauza problemelor legate de lanțurile de aprovizionare. Vânzările Manchester United și Liverpool, două cluburi de fotbal de top, au anunțat că acest lucru nu reprezintă un pericol uriaș, deoarece proprietarii lor actuali au fonduri de investiții americane. Acest aspect nu este privit pozitiv de britanici. Totuși, este de analizat dacă nu cumva cluburile de fotbal sunt afaceri profitabile doar dacă sunt vândute.