Infofinanciar > Info > Schimbări majore la „amiabilă”! Monitorul Oficial a transmis un act normativ în legătură cu RCA-ul
Info

Schimbări majore la „amiabilă”! Monitorul Oficial a transmis un act normativ în legătură cu RCA-ul

accident
sursa stiri.infomures.ro

Modificări substanțiale au loc în proiectul Normei 20/2017. Asigurările auto de acum se vor face diferit. Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aprobat, miercuri, 25 mai 2022, un nou proiect. 

Acest nou act normativ a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare. Reglementările introduse în premieră vin direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic.

“În cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.”- se regăsește în actul normativ.

Scopul noilor reglementări

Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.

Abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017, conform Antena3.

Așadar, au fost eliminate obligațiile de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către A.S.F., în conformitate cu măsurile impuse de Comisia Europeană. Actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor, inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora.