Infofinanciar > Lumea la zi > Schimbări în industria tech! Apple va permite magazine de aplicații terțe pe iOS, renunțând la monopol
Lumea la zi

Schimbări în industria tech! Apple va permite magazine de aplicații terțe pe iOS, renunțând la monopol

Apple - Sursa foto: antena3.ro
sursa foto - antena3.ro

Se spune că Apple se pregătește să permită magazinele de aplicații externe pe iOS, în încercarea de a respecta viitoarele reglementări ale Uniunii Europene. Dacă această schimbare va fi aprobată, furnizorii terți, precum Amazon App Store, Epic Games și alții, ar putea ajunge în curând pentru prima dată pe iPhone și iPad.

Schimbarea este o curtoazie a Legii privind piețele digitale, pe care legiuitorii UE au elaborat-o anul trecut și a fost promulgată în septembrie. Legea vizează „gardienii” digitali, adică marile companii care controlează sau influențează accesul la serviciile online, „exercitând astfel controlul asupra unor întregi ecosisteme”.

Legiuitorii speră că, prin aplicarea neutralității dispozitivelor și prin limitarea auto-referințelor, legea privind piețele digitale (pe care întreprinderile trebuie să o respecte până în 2024) va uniformiza condițiile de concurență online și va încuraja concurența.

Apple are un format de magazin unic

Având în vedere că, în mod tradițional, Apple a permis ca aplicațiile să fie descărcate doar prin intermediul propriului App Store, este logic că această companie este una dintre țintele UE. De fapt, Apple și-a demonstrat angajamentul de a menține descărcările de la terți în afara ecuației în timpul bătăliei sale din 2020 cu editorul Fortnite, Epic Games.

Acesta din urmă a susținut că Apple monopoliza descărcările de software pe iOS prin excluderea cumpărăturilor de aplicații de la terți și prin faptul că, în consecință, lua până la 30% din fiecare vânzare din App Store. În cele din urmă, Apple și-a păstrat formatul de magazin unic. Ca întotdeauna, cei care au dorit să instaleze aplicații care nu sunt disponibile în App Store au fost nevoiți să facă jailbreak la dispozitivele lor, ceea ce nu este întotdeauna recomandabil.

Dar sfârșitul pare să fie aproape pentru monopolul App Store asupra iOS. Mai multe echipe lucrează în prezent pentru a deschide iOS pentru sideloading (adică obținerea de software de la o sursă neconfirmată) și pentru magazinele de aplicații externe, potrivit unor surse pentru Bloomberg, citate de extremetech.com.

Actualizările Apple

Raportul a declarat că Apple s-a angajat într-un efort la nivelul întregii companii pentru a facilita cumpărarea de aplicații de la terți, dar nu toți cei implicați în proiect sunt încântați de acest lucru. Unii cred că sideloading este o practică periculoasă, deoarece nu există cerințe specifice de piață pe care software-ul trebuie să le îndeplinească înainte de a putea fi oferit sau achiziționat. Desigur, o parte din dezamăgirea internă cu privire la iminenta schimbare implică probabil scăderea inevitabilă (dar minoră) a veniturilor Apple din App Store odată ce terții intră în arenă.

Se așteaptă ca Apple să includă capacitățile de cumpărare de aplicații de la terți și de încărcare laterală în iOS 17 de anul viitor, fie ca parte a sistemului de operare original, fie ca o actualizare ulterioară. Schimbarea va afecta probabil doar dispozitivele Apple din Europa; cu toate acestea, dacă Statele Unite și alte regiuni vor elabora o legislație similară cu Digital Markets Act, ar putea fi doar o chestiune de timp până când dispozitivele Apple de pretutindeni vor fi obligate să adopte magazinele de aplicații terțe.