Infofinanciar > Info > Schimbări pentru români de la 1 iulie. Cât vor trebui să plătească cei care doresc să-și cumpere vechime în muncă
Info

Schimbări pentru români de la 1 iulie. Cât vor trebui să plătească cei care doresc să-și cumpere vechime în muncă

pensii sursa foto arhiva
sursa foto arhiva

Românii se confruntă cu multe schimbări în acest an. Guvernul a luat decizia de a implementa anumite măsuri, care vor duce la modificări importante. O decizie care va intra în vigoare de la 1 iulie 2024 ține de creșterea salariului minim. Acesta va fi majorat la suma de 3.700 de lei. Totuși, această schimbare ar putea modifica și anumite sectoare de interes pentru români.

Luna iulie va aduce majorarea salariului minim. Astfel, specialiștii au precizat cât de mult va afecta această schimbare sistemul de pensii. Mai exact, este vorba despre banii pe care românii trebuie să-i plătească pentru a cumpăra vechime în muncă.

Schimbări pentru români de la 1 iulie

Potrivit oficialilor, de la 1 iulie 2024, salariul minim pe economie va crește. Acesta va ajunge la suma de 3.700 de lei. Astfel, această schimbare va aduce modificări pentru românii care doresc să-și cumpere vechime pentru pensie. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a explicat ce sume vor avea românii de plătit de la începutul lunii viitoare pentru vechimea în muncă.

Această creșterea a salariului minim are implicații directe la nivelul sistemului de asigurări sociale. Contribuțiile sunt direct proporționale cu nivelul salariului minim pe economie. Momentan, potrivit specialiștilor, legea nu prevede exact cum va afecta această majorare a salariului costul vechimii în muncă.

„De la 1 iunie, salariul minim brut s-a majorat. În prezent, legea prevede în mod clar cum se calculează contribuțiile de asigurări sociale pentru cei care vor să-și cumpere vechime retroactivă”, a explicat Daniel Baciu.

Vechimea în muncă

Această măsură luată de autorități care permite achiziționarea vechimii în muncă a fost un real succes. Mulți oameni au dorit să profite de această oportunitate pentru a-și completa perioadele lipsă. Astfel, aceștia au garanția faptului că vor avea parte de o pensie mai mare. În acest sens, posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă a fost inclusă în noua lege a pensiilor.

„Am considerat că trebuie să o permanentizăm, pentru că aveam un act normativ care legifera acest lucru, iar acum este valabil și în noua lege a pensiilor. A fost un real succes și vrem ca în continuare, cine are această posibilitate, să o facă”, a spus Daniel Baciu.

Pentru a cumpăra vechime în muncă, se închide un contract între persoana fizică și casa teritorială de pensii. Potrivit legilor, contribuția de asigurări sociale (25%) se calculează în funcție de salariul minim pe economie.

„De aici pornim. De la salariul minim, dar se poate plăti și la un salariu mai mare, în funcție de posibilitățile financiare ale persoanei care dorește să aplice la o pensie pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii”, a mai spus șeful CNPP, conform România TV .