Infofinanciar > Info > Detalii despre recalcularea pensiilor! Când se emit adeverințele de la CNPP
Info

Detalii despre recalcularea pensiilor! Când se emit adeverințele de la CNPP

rCum se va face recalcularea pensiilor calcul ecalcularea-pensiilor
sursa foto arhiva companiei

Potrivit unor surse de la Casa Națională de Pensii Publice, adeverințele cu pensiile recalculate vor ajunge la pensionari abia după data de 10 iulie, marcând o întârziere semnificativă în procesul de recalculare, anunță NewsWeek.

Întârzierile sunt cauzate de controalele desfășurate la diverse Case de Pensii, ceea ce a dus la amânarea procesului cu mai multe săptămâni.

Într-o declarație oferită de o sursă din conducerea CNPP, s-a confirmat că, deși 98% din dosarele de pensii sunt prelucrate, adeverințele vor fi trimise către primii pensionari abia după 10 iulie. „În acest moment, peste 98% din dosarele de pensii sunt prelucrate și pregătite pentru etapa din 1septembrie. Deciziile sau adeverințele cu pensia reclaculată  care va fi primită la 1 septembrie se vor expedia după 10 iulie. Vă pot confirma că noile pensii se vor încasa cu siguranță în luna septembrie”, explică sursele citate, potrivit Daily Business.

Formula de recalculare a pensiilor

VPR (81 de lei) x Numărul total de puncte.

Număr total de puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

De exemplu, un român s-a pensionat la 61 de ani, aieșit la pensie cu un an și jumătate mai devreme. El are un punctaj anual foarte bun de 2,5. Cum punctul de pensie este de 2.500 de lei, rezultă o pensie de 5.135 de lei. Din fericire, pensionarul are un număr de puncte uriaș și anume 60 de puncte, semn că a avut salariu mare și a contribuit pe măsură.

Respectivul s-a pensionat chiar în anul 2024. A muncit 42 de ani care i-au adus, de asemenea, un număr mare de puncte de stabilitate. Puncte stabilitate = 5X0,5 + 5X0,75 + 7 X 1 = 13,25 puncte satbilitate. Total puncte = 60 + 13,25 = 73,25.

Ministrul Muncii a anunțat că noile taloane vor fi colorate și vor include detalii despre modul de calcul al pensiei, precum și punctele de stabilitate/bonus obținute de pensionari. Pensiile recalculate vor intra în vigoare în septembrie. Oficialii estimează o creștere medie de 40% a pensiilor, dar creșterile vor varia, unele pensii crescând cu până la 110%, în timp ce altele nu vor crește deloc.