Infofinanciar > Info > Schimbare de situație în sistemul de pensii. Ce se va modifica de la 1 iunie
Info

Schimbare de situație în sistemul de pensii. Ce se va modifica de la 1 iunie

pensie, libertatea.ro
Credit imagine: libertatea.ro

Reforma pensiilor speciale este o condiție obligatorie pentru ca România să aibă acces la banii din PNRR. După mai multe zvonuri conform cărora această schimbare a sistemului de pensii s-ar fi amânat, oficialii din coaliția de guvernare au venit cu niște răspunsuri.

Cele mai multe detalii au fost oferite de Marian Neacșu, secretar general al Guvernului și membru al Partidului Social-Democrat. Acesta a spus mai multe vineri, atunci când se afla la Pitești, la alegerile din cadrul PSD Argeș.

Declarația de interes pentru toți românii

Marian Neacșu a negat vehement ipoteza conform căreia reforma pensiilor speciale ar fi amânată.

„Nu s-a pus problema de a renunţa la vreun euro din cererea de plată care urmează”, a precizat el.

„Sub nicio formă. Aşa cum bine cunoaşteţi, în cererea de plată numărul 3 se găşeşte ca jalon, ca reformă şi sistemul de echilibrare a pensiilor speciale, urmând ca la cererea de plată următoare să se ia în calcul şi reaşezarea sistemului de pensii. În niciun fel de discuţie, nici la nivel guvernamental, nici la nivelul coaliţie, nu s-a pus problema de a renunţa la vreun euro din cererea de plată care urmează”, a adăugat politicianul social-democrat.

Totodată, el a afirmat că Marcel Ciolacu, președintele PSD, este cel mai în măsură să dea informații despre subiectul spinos, relatează romaniatv.net.

„Din această perspectivă, probabil că domnul preşedinte Ciolacu va spune mai mult, eu cunosc că s-a decis ca la nivelul coaliţiei să se funcţioneze exact ca la adoptarea în Guvern a legilor Educaţiei, cu colective de lucru din partea celor trei partide care compun coaliţia, în coordonarea domnului ministru al Muncii Marius Budăi şi, din câte ştiu, în cursul acestei săptămâni, cred că joi a avut şi prima întâlnire de lucru a acestui Comitet”, a încheiat Marian Neacșu.

Când a fost întrebat despre presupusa amânare a reformei pensiilor, care aduce mari riscuri României în ceea ce pruvește accesarea fondurilor din PNRR, Marcel Ciolacu a spus următoarele: „Ştiţi cât de mult vă respect şi respect şi presa. Îmi cer scuze, sursa nu a fost una bună de data aceasta”.

Pensiile speciale, reformate până în iunie?

Marcel Boloș, care conduce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că până la 1 iunie 2023, problema pensiilor speciale va fi rezolvată. Ministrul a făcut următoarea declarație: „Aveam acest termen până la sfârșitul anului trecut (pentru legea pensiilor speciale-n.r.), dar așa cum domnul prim-ministru a dispus în ședința de Guvern de ieri, pentru cererea de plată numărul 3, termenul de depunere este sfârșitul semestrului I al anului 2023.

Deci în consecință, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema și să adopte legea privind pensiile speciale, dar și alte două jaloane relevante, cum ar fi guvernanța corporațiilor de stat sau chiar trecerea în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni”.

Așadar, termenul-limită, confirmat și de Nicolae Ciucă, este finalul semestrului I din anul 2023. Marcel Boloș și-a continuat declarația și a asigurat românii de faptul că schimbarea necesară va avea loc până la 1 iunie: „Suntem în luna martie. Indiferent câte discuții vom avea cu reprezentanții Comisiei Europene și după ce depunem cererea de plată numărul 3 este posibil să avem în continuare solicitări de informații suplimentare din partea Comisiei Europene, însă suntem în luna martie și eu sunt convins că până la termenul dispus de către domnul prim-ministru vom găsi formula necesară, încât să avem o formă a legii privind pensiile speciale”, a subliniat el.