Lumea la zi

Schimb uriaș de ostatici între Rusia și Ucraina. Ce persoane cheie se află printre prizonieri

schimb prizonieri sursa foto Reuters
sursă foto: Reuters

Rusia și Ucraina au efectuat miercuri un schimb neașteptat de prizonieri, cel mai mare de la începutul războiului și care a implicat aproape 300 de persoane. Printre aceștia se află și numeroase persoane-cheie în desfășurarea războiului, inclusiv 10 cetățeni străini și comandanții care au condus  apărare ucraineană prelungită a orașului Mariupol de la începutul acestui an.

Printre străinii eliberați se numără doi britanici și un marocan care fuseseră condamnați la moarte în iunie după ce au fost capturați luptând pentru Ucraina. De asemenea, au fost eliberați alți trei britanici, doi americani, un croat și un cetățean suedez, spun jurnaliștii de la Reuters.

Surpriza evenimentului

Momentul și amploarea schimbului au fost surprinzătoare, având în vedere că președintele rus Vladimir Putin a anunțat în cursul zilei de ieri o mobilizare parțială a trupelor, într-o aparentă escaladare a conflictului care a început în februarie. Separatiștii pro-ruși au declarat, luna trecută că, comandanții de la Mariupol vor fi judecați.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că schimbul de prizonieri a implicat ajutor din partea Turciei și Arabiei Saudite – a fost în pregătire pentru o perioadă destul de lungă de timp și a necesitat discuții crâncene. Conform termenilor acordului, 215 ucraineni – majoritatea capturați după căderea Mariupolului – au fost eliberați.

În schimb, Ucraina a trimis înapoi 55 de ruși și ucraineni pro-moscoviți și pe Viktor Medvedciuk, liderul unui partid pro-rus aflat în ilegalitate, care fusese de trădare.

Zelenski: „încercăm să salvăm fiecare ucrainean”

„Aceasta este în mod clar o victorie pentru țara noastră, pentru întreaga noastră societate. Cel mai important lucru este că 215 familii îi pot vedea pe cei dragi lor în siguranță și acasă”, a declarat Zelenski într-un discurs video. „Ne amintim de toți oamenii noștri și încercăm să salvăm fiecare ucrainean. Acesta este scopul Ucrainei, esența noastră, este ceea ce ne deosebește de inamic”, a continuat șeful statului ucrainean.

Zelenski i-a mulțumit președintelui turc Tayyip Erdogan pentru ajutor și a declarat că cinci comandanți ucraineni de rang înalt vor rămâne în Turcia până la sfârșitul războiului. Kievul a dus o luptă lungă și dificilă pentru a asigura eliberarea celor cinci, a spus el. Printre aceștia se numără locotenent-colonelul Denys Prokopenko, comandantul batalionului Azov, care a dus o mare parte din lupte, și adjunctul său, Svyatoslav Palamar. De asemenea, a fost eliberat Serhiy Volynsky, comandantul Brigăzii 36 de pușcași marini.

Cei trei au ajutat la conducerea unei rezistențe perseverente de săptămâni întregi din buncărele și tunelurile de sub uriașa oțelărie din Mariupol, înainte ca ei și sute de luptători Azov să se predea în luna mai forțelor susținute de Rusia. „Suntem mândri de ceea ce ați făcut pentru națiunea noastră, suntem mândri de fiecare dintre voi”, a declarat Zelenski într-o convorbire video cu cei cinci, care a fost publicată de biroul său pe site-urile de socializare.

A fost necesară o mediere internațională

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Moscovei cu privire la acord și la motivul pentru care a eliberat oameni despre care grupările separatiste susținute de Rusia au spus anterior că vor fi judecați în cursul acestui an. Arabia Saudită a intermediat un aranjament prin care cei 10 cetățeni străini au fost transportați cu avionul în Riad, capitala statului. Medierea l-a implicat pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, care a menținut legături strânse cu Putin.

Printre prizonierii eliberați se numără cetățenii americani Alexander Drueke, 39 de ani, și Andy Huynh, 27 de ani, ambii din Alabama, care au fost capturați în iunie în timp ce luptau în estul Ucrainei. De asemenea, au fost eliberați britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner și marocanul Brahim Saadoun, care au fost condamnați la moarte de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk.

De la începutul invaziei ruse începute la 24 februarie, un număr mare de cetățeni străini s-au alăturat Ucrainei în luptele împotriva Rusiei. Șeful misiunii ONU pentru drepturile omului în Ucraina a declarat la începutul acestei luni că Rusia nu permite accesul la prizonierii de război, adăugând că ONU are dovezi că unii au fost supuși la tortură și au fost tratați cu brutalitate, tratamente care ar putea fi considerate crime de război.  Rusia neagă tortura sau alte forme de maltratare a prizonierilor de război.