Infofinanciar > Info > Noua schemă IMM Plus, aprobată de Guvern! Bugetul se ridică la peste 12 miliarde de lei
Info

Noua schemă IMM Plus, aprobată de Guvern! Bugetul se ridică la peste 12 miliarde de lei

Ministerul Finanțelor, Sursa foto: hotnews.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Programul IMM Plus a fost aprobat pentru anul 2024 de către oficialii din Guvern. Bugetul acestuia este de 12,5 miliarde de lei, bani care vor veni în sprijinul antreprenorilor. Firmele care nu au la dispoziție sumele necesare pentru proiectele de investiții, dar și pentru continuarea desfășurării activității, pot accesa acest proiect până la 30 iunie 2024.

Prin intermediul acestui program se pot oferi garanții în limita unui plafon de 11,1 miliarde de lei. Acest lucru se poate întâmpla pentru un număr de 11.500 de beneficiari.

Sprijin pentru firme

După cum au transmis reprezentanții Ministerului Finanțelor, Programul IMM Plus prelungește măsurile de sprijin aplicate prin vechea schemă de ajutor de stat IMM INVEST PLUS. Acest proiect se derulează prin intermediul Fondului Național de Garantare a Creditelor entru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Oficialii au crescut valorile maxime ale ajutoarelor de stat. Mai exact, de la 2.000.000 de euro, cât erau anterior, s-au majorat la 2.250.000 euro per întreprindere/UAT. În cazul întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul agriculturii primare, sprijinul maxim a crescut de la 250.000 la 280.000 euro. Nu în ultimul rând, valoarea maximă a mai crescut și în cazul întreprinderilor care își desfășoară activitatea sectoarele pescuitului și acvaculturii. Este vorba despre o majorare de la 300.000 la 335.000 de euro.

Elaborarea actului normativ

Elaborarea actului normativ este fundamentată de situația în care schemele de sprijin din partea statului care au fost concepute în baza Cadrului temporar în materie de ajutor de stat în contextul pandemiei au încetat să mai fie  valabile la data de 30 iunie 2022.

De asemenea, cele care au fost concepute în baza Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (2022/C131/01) au expirat la data de 31 decembrie 2023.

Programul IMM Plus

Componenta IMM ROMÂNIA PLUS oferă întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie un acces mai ușor la finanțare. Acest lucru se întâmplă prin oferirea unuia sau mai multor credite. Cu ajutorul acestora se pot realiza investiții. De asemenea, există și credite/linii de credit pentru capital de lucru. Chiar și pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.

Componenta AGRO PLUS este oferită întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, chiar și profesioniștilor, care activează în sectorul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Alte componente

Există și o componentă IMM PROD PLUS. Obiectivul acesteia este de a oferi garanții guvernamentale cerute pentru asigurarea lichidităților. De asemenea, acestea se mai pot cere și pentru finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.

Mai există și o componentă care oferă garanții guvernamentale pentru ameliorarea eficienței energetice. De asemenea, aceasta se mai poate oferi și pentru susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediu implementate de:

  • IMM-uri și întreprinderi mici cu capitalizare de piață medie din sectorul construcțiilor, inclusiv startup-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură;
  • Unități Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).

Este vorba, mai exact, despre componenta CONSTRUCT PLUS.

Componenta RURAL PLUS

Mai există și componenta RURAL PLUS. Aceasta are ca obiectiv oferirea de facilități de garantare de către stat în mod transparent și nediscriminatoriu pentru creditele de investiții și creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, întreprinderilor mici și mijlocii. De asemenea și pentru întreprinderile mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Nu în ultimul rând, ultima componentă este cea INNOVATION PLUS. Aceasta are ca obiectiv oferirea de garanții guvernamentale pentru companiile din România care sunt inovative. Totodată și celor care își promovează produsele și serviciile destinate exportului, informează profit.ro