Infofinanciar > Info > Schemă de ajutor de la stat. Guvernul oferă bani cetățenilor
Info

Schemă de ajutor de la stat. Guvernul oferă bani cetățenilor

Apicultorii pot beneficia în 2024 de un ajutor de stat de 25 de lei
Sursa foto: dreamstime.com

Multe industrii au trecut prin momente dificile. În acest sens, românii au nevoie de susținerea statului pentru a face față situațiilor critice. Mulți fermieri și apicultori au avut parte de pierderi uriașe. Care au cauzat crize și au dus la destabilizarea sectoarelor. În acest sens, Guvernul a pregătit diferite scheme de ajutor pentru a combate deficiențele.

Mulți români vor beneficia de sprijin din partea statului. Prin intermediul unei scheme de ajutor, aceștia vor beneficia de bani din partea statului. Este vorba despre apicultori, care au suferit pierderi foarte mari în urma crizei cauzate de războiul Rusiei în Ucraina.

Schemă de ajutor de la stat

Guvernul a aprobat noi măsuri de sprijin, ce au în vedere oferirea unui ajutor destinat apicultorilor. În acest sens, a fost aprobată miercuri o ordonanță de urgență. Ce are în vedere implementarea unei scheme de ajutor pentru sectorul apicol. Astfel încât, apicultorilor să li se ofere compensare parțială pentru pierderile suferite în 2023. Criza din acest sector și scăderea profitului au avut la nivel de cauză agresiunea Rusiei în Ucraina.

Această nouă inițiativă pentru apicultori are o valoare totală de 59.866.000 lei, echivalentul sumei de 12.034.334 euro. Astfel, cuantumul propus pentru măsura de sprijin este de 25 lei, respectiv 5 euro/familia de albine.

Susținere pentru apicultori

Potrivit datelor, numărul estimat al familiilor de albine se ridică la peste 2.395.856. Ajutorul va fi calculat în funcție de cursul de schimb valutar de la data de 29 decembrie 2023, adică 4,9746 lei per euro. Această schemă de ajutor de la stat este destinată oricărei întreprindere care își desfășoară activitatea pe teritoriul țării în domeniul producției primare de produse agricole. Suma totală ce va fi oferită nu va depăși 280.000 de euro per întreprindere.

Beneficiarii schemei de ajutor pot fi apicultorii persoane fizice sau juridice. Care dețin un atestat de produs emis în baza legii. De asemenea, pot avea parte de sprijin și apicultorii, persoane fizice autorizate, care au întreprinderi individuale și familiale.

Condițiile pentru obținerea ajutorului

Schema de ajutor este destinată apicultorilor. Dar, pentru a putea primi acest sprijin, persoanele în cauză trebuie să respecte anumite condiții. Astfel, cei eligibile pentru inițiativă trebuie să fi deținut la data de 31 decembrie 2023 familii de albine înscrise în baza naţională de date apicolă. Datele fiind gestionate de Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, prin Oficiile pentru Zootehnie Judeţene.

De asemenea, la data depunerii cererii, beneficiarii trebuie să dețină familii de albine în exploataţii apicole. Sau stupine înregistrate care să aibă autorizația sanitar-veterinară. În plus, întreprinderile sau persoanele fizice nu trebuie să se fi aflat în situație de lichidare sau faliment la data de 24 februarie 2022.

După intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, cererea de înscriere în program poate fi depusă în termen de 30 de zile lucrătoare, conform Digi24 .