Lumea la zi

Marea luptă pentru Klitschko! Primarul Kievului vrea să-și protejeze cei 3 milioane de locuiori peste iarnă

Vitali Klitschko, Sursă foto: Prosport
Sursă foto: Prosport

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a mai avut momente dificile în ring ca luptător la categoria grea, dar acum se află în lupta vieții sale, pregătind orașul pentru a îndura o iarnă geroasă sub atac rusesc. Rusia „vrea Ucraina fără ucraineni”, a declarat acesta într-un interviu în exclusivitate susținut la biroul său din primăria Kievului, adăugând că locuitorii săi trebuie să reziste.

„Vor să ne înghețe, să ne distrugă electricitatea, încălzirea, generatoarele. Ei fac totul pentru a-i muta pe ucraineni departe, dar acestea [sunt] casele noastre, orașele noastre și nu vrem să plecăm”, a adăugat el.

Bombardamentele Rusiei au amplificat temerile privind un nou val de refugiați de război în vestul Ucrainei și în UE, dar Klitschko a insistat că moralul rezistă în capitală. Acestea fiind spuse, el a subliniat, de asemenea, nevoia de noi baterii de apărare aeriană, care ar putea include sistemul Patriot din SUA.

Așteaptă curaj din partea locuitorilor

Klitschko a clarificat comentariile pe care el și alți oficiali ucraineni le-au făcut la începutul acestei luni, subliniind că nu dorește ca niciunul dintre cei peste 3 milioane de locuitori ai Kievului să plece sau să fugă. Oficiali, inclusiv Roman Tkachuk, directorul de securitate al guvernului municipal din Kiev, au evocat perspectiva unei evacuări în masă în cazul unei pene de curent totale. Ulterior, acesta și-a retras remarcile.

În cel mai rău caz, dacă capitala Ucrainei va rămâne fără căldură din cauza loviturilor aeriene rusești care au vizat rețeaua electrică și „dacă nu putem livra apă și electricitate”, atunci „voi cere oamenilor să analizeze posibilitatea de a se muta în casele din sate și districte din jurul Kievului, unde pot avea apă și căldură”, a spus Klitschko, potrivit celor de la Politico.

De asemenea, acesta îi îndeamnă pe locuitorii orașului „să fie pregătiți” și să se asigure că au suficientă apă potabilă stocată și baterii pentru a încărca telefoanele mobile și alte echipamente electrice.

Klitschko a detaliat scenariile luate în calcul pentru această iarnă în biroul său situat la nouă etaje deasupra Khreshchatyk, principala stradă din Kiev, unde în urmă cu opt ani s-a alăturat așa-numitelor proteste Maidan care au dus la răsturnarea lui Viktor Ianukovici, satrapul Moscovei în Ucraina. „Aceea era o lume diferită”, a spus el.

Kievul s-a pregătit de noi atacuri

Îmbrăcat în verde camuflaj, cu vestă antiglonț și proptit într-un colț dintr-un birou plin de suveniruri din box și de machete pentru viitoarele proiecte de construcție a orașului, Klitschko a declarat că orașul Kiev a pregătit o mie de centre, în principal școli și grădinițe, pentru a adăposti locuitorii în caz de vremuri grele. Au fost cumpărate sobe pe lemne și generatoare pentru a încălzi adăposturile, deși au fost alese școlile, deoarece unele dintre ele au deja surse de căldură independente.

De asemenea, aici sunt depozitate alimente, apă și provizii medicale. Orașul a pierdut deja aproximativ jumătate din capacitatea sa energetică din cauza atacurilor cu rachete rusești, iar districtele suportă întreruperi planificate în prealabil.

Klitschko enumeră o listă de produse de care Kievul are nevoie din partea aliaților occidentali ai Ucrainei pentru a trece iarna: generatoare, saci de dormit, haine călduroase, saltele.

Dar, mai presus de toate, el subliniază că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a-și securiza cerul și pentru a împiedica orice rachetă sau dronă să treacă. „Trebuie să protejăm cerul de deasupra capetelor noastre”, a spus el.