Infofinanciar > Lumea la zi > Scenariu dezastruos pentru Chelsea. Cum pune Abramovich clubul în pericol
Lumea la zi

Scenariu dezastruos pentru Chelsea. Cum pune Abramovich clubul în pericol

mingi de fotbal sursă foto; unsplash.com
Foto: unsplash.com

În momentul în care a izbucnit războiul din Ucraina, Roman Abramovich, care la momentul respectiv încă nu se afla sub sancțiunile guvernului britanic, a anunțat că va vinde clubul Chelsea Londra. Acesta a anunțat inițial că va anula suma de 1.6 miliarde de lire sterline pe care a investit-o în club pentru a ușura procesul de vânzare.

Astăzi, magnatul rus nu mai este atât de dispus să anuleze această sumă și mai degrabă ar dori rambursarea împrumutului, dar acest lucru pare a nu fi posibil tocmai din cauza sancțiunilor guvernului conform Dailymail. Înțelegerea constă în faptul că împrumutul, care este datorat unui holding numit Fordstam (controlat de Abramovici), ar trebui acum să fie plătit către Camberley International Investments, care pare să aibă legătură cu Abramovici. Acest lucru nu se va întâmpla dacă guvernul britanic se ține de cuvânt. Aceștia s-au angajat ca nicio liră din procesul de vânzare să nu ajungă în buzunarul lui Abramovici.

8 Iunie, data critică în privința licenței

Chelsea funcționează doar pentru că guvernul britanic a scos clubul de sub incidența sancțiunilor până la 31 mai, astfel încât să poată termina sezonul. Fără permisiunea guvernului, nu pot funcționa: nu pot vinde bilete, nu pot plăti jucători sau recruta jucători și nici măcar să organizeze meciuri. 

Dacă Campioana Europei nu primește licența până la 8 iunie, nu-și poate ocupa locul în Premier League în sezonul următor și nici nu poate fi nominalizată de FA ca reprezentantă în Ligai Campionilor sau Liga Europa. Și poate fi licențiată doar cu permisiunea Guvernului, ceea ce se va întâmpla doar dacă clubul va fi vândut.

Lordul Sebastian Coe, unul dintre ofertanții pentru cumpărarea clubului Chelsea, a îndemnat clubul și guvernul britanic să rezolve cât mai repede posibil preluarea. „Ca persoană care a fost implicată în sport, există un vid aici, dacă nu suntem atenți, care va avea un impact asupra jucătorilor – cu siguranță va avea un impact asupra antrenorilor. Să stai pe un stadion unde în mod regulat sunt 10.000 de fani în minus pentru că nu poți vinde locuri – există o problemă aici. Restul deciziilor trebuie să fie luate în mod corespunzător, există un proces și acesta este un caz unic. Nu vezi cluburi care să fie vândute în aceste circumstanțe, așa că guvernul va trebui să fie foarte clar ce vrea să obțină din asta”

Chelsea ocupă locul 3 din Premier League cu 4 etape rămase de disputat până la finalul sezonului.