Lumea la zi

Scarface: adevărata viață a lui Al Capone, pe foarte scurt Gangster și gentleman

Capone
Foto: mondonews.ro

Al Capone, pe numele său real Alphonse Gabriel Capone, s-a născut la 17 ianuarie 1899, din doi părinți italieni care au emigrat în Statele Unite cu doar câțiva ani înainte de nașterea sa.

A avut o copilărie grea în timp ce a crescut în Brooklyn, New York, întrucât nu și-a terminat niciodată studiile după ce a fost exmatriculat pentru că și-a lovit profesorul drept în față. A lucrat o vreme ca frizer și apoi ca mic contabil, s-a căsătorit și a fost tatăl unui singur copil.

Banii erau puțini, iar el a apelat adesea la infracțiuni pentru a se descurca, ajungând în cele din urmă să urce în rândurile bandei locale  – Five Points Gang – , care se axa mai ales pe șantaj și pe administrarea unei cârciumi.

În perioada în care a lucrat ca bodyguard la restaurant, Capone a făcut multe prostii, dar una dintre ele s-a terminat cu mutilarea sa.

al-capone

al-capone

Femeia care l-a făcut Scarface

Altfel zis, Capone a făcut greșeala de a agăța femeia nepotrivită. Asta pentru că bărbatul care o însoțea era fratele ei, iar acesta nu a ezitat să-l taie pe Capone pe față fie cu un cuțit, fie cu un desfăcător de sticle, după cum variază relatările.

Oricum ar fi, acest lucru l-a lăsat pe mafiot cu obrazul desfigurat, ceea ce i-a adus porecla Scarface.

După ce Capone a atras un pic prea multă atenție dat fiind că s-a ”implicat” în două crime, el a fost îndemnat să se mute la Chicago pentru a lucra în subordinea unui  mare gangster al al momentului, Johnny Torrio.

Torrio i-a încredințat conducerea bordelul său din Chicago.

Capone, însă, se pare că  s-a distrat prea mult la locul de muncă  și a contractat ceea ce mai târziu se va dovedi a fi un caz foarte dur de sifilis. De la care I s-au tran mari problem de sănătate, și, în final, moartea.

Prohibiția

Între timp, Capone a găsit o mulțime de oportunități în afacerile cu contrabandă de alcol, imediat după ratificarea celui de-al 18-lea amendament, care a scos alcoolul în afara legii și a inaugurat o eră cunoscută sub numele de Prohibiție.

După ce Torrio a fost împușcat într-o ambuscadă, Capone a preluat frâiele întregii operațiuni, care avea doar 26 de ani la acea vreme.

Până la mijlocul anilor ’20, Capone conducea un puternic sindicat al crimei, folosindu-se de violență și intimidare pentru a ține concurența departe de afacerea sa cu contrabandă și de jocuri de noroc. Ceea ce i-a adus  o avere incredibilă.

Istoricii estimează suma totală la peste 100 de milioane de dolari, ceea ce ar însemna mult peste 1 miliard de dolari în banii de astăzi. Totuși, aceste bogății au venit cu prețul multor vieți, mai ales în timpul masacrului de Sfântul Valentin, când mafioții săi s-au îmbrăcat în uniforme false de poliție și au împușcat șapte persoane.

Deși nu a fost niciodată condamnat, el este, de asemenea, suspectat că este responsabil pentru cel puțin o parte dintre atentatele cu bombă care au zguduit orașul Chicago în anii 1920.

Un deces prea comun pentru Capone

Cu toate acestea, Capone se pricepea mai bine la a-și ascunde crimele decât la a-și ascunde banii și, în cele din urmă, Fiscul a fost contactat de Departamentul de Justiție pentru a face o mică verificare a declarațiilor fiscale ale lui Capone.

Evident, acesta nu plătea Unchiului Sam toate impozitele pe care le datora pentru afacerile sale ilegale și a fost condamnat pentru numeroase acte de fraudă fiscală și pentru încălcarea Prohibiției, în 1932.

În mod uimitor, pentru toate daunele pe care le-a făcut, Capone a executat doar șapte ani de închisoare înainte de a fi eliberat din cauza stării sale precare de sănătate, datorată vechiului său sifilis.

Și-a trăit restul anilor care i-au mai rămas în Florida, suferind o stare mentală mult slăbită, înainte de a muri de insuficiență cardiacă la vârsta de 48 de ani.