Infofinanciar > Info > Scandalul din jurul canalului Bâstroe. Declarațiile fostului ministru al Apărării
Info

Scandalul din jurul canalului Bâstroe. Declarațiile fostului ministru al Apărării

bistroe, sursa foto realitatea.net
sursa foto realitatea.net

Fostul ministru al Apărării Ioan-Mircea Pașcu vine cu declarații în legătură cu scandalul din jurul canalului Bâstroe și importanța Mării Negre în amplasarea unei noi baze militare NATO în România.

Ioan-Mircea Pașcu afirmă faptul că mai devreme sau mai târziu, problema Dunării va intra în discuție. Acesta prezintă lucrurile ca fiind neclare în cazul acestei situații. Fostul europarlamentar afirmă faptul că ar exista un acord între România și Ucraina de care nu s-a vorbit în tot acest scandal.

„În momentul în care acest scandal a apărut dintr-o dată a căzut toată atenția pe el și a fost valorificat la maximum. Dar, în ansamblu, ce se uită este că Marea Neagră are două puncte de intrare-ieșire. Unul sunt strâmtorile, în momentul de față închise de Turcia datorită războiului din Ucraina. Și al doilea este Dunărea, cu specificația că Dunărea maritimă merge doar pana la Brăila si Galați… Sulina… Mai devreme sau mai târziu, nu legat numai de conflictul din Ucraina, ci legat de securitatea în general în Marea Neagră, problema Dunării va intra în discuție”, a atenționat fostul ministru al apărării Ioan-Mircea Pașcu.

Transportul maritim, modalitate de apărare militară

Pașcu a explicat beneficiile transportului maritim, mai ales în cazul armamentului. Mobilitatea militară este un subiect important pentru NATO și UE.

„Dunărea trebuie să fie luată în calcul, pentru că ea este exact pe linia pe care, să spunem, merge ajutorul militar care ar veni din vestul Europei spre estul Europei, adică zona aceasta de contact, unde ne aflăm și noi, și Dunărea merge exact pe această chestiune, deci Dunărea poate fi folosită.”

Mircea Pascu a adus în discuție problema împărțirii Dunării și beneficiile economice pe care alte țări le au.

„Această chestiune a intrat în joc când situația din Iugoslavia s-a reglementat. Pentru că Iugoslavia era în mijlocul Dunării și împărțea cât se poate de clar, datorită conflictului de acolo, o jumătate de Dunăre, care era a noastră și a bulgarilor și care era nefolosită, ani de zile. Iar cealaltă jumătate, adică Austria, Ungaria, Germania si de acolo pe canal, pe Rin, este exploatată la maximum. Deci ei, acolo, fac bani, și noi ne gândim abia de acum să facem bani. ”

Fostul ministru al Apărării este de părere că se va găsi o rezolvare cu privire la acest conflict. „Se vor găsi modalități de a rezolva. Trebuie să mai vedem odată dacă Ucraina ar fi lucrat la linia de demarcație. Avem un acord cu fosta Uniune Sovietică și ar trebui să vedem în ce măsură linia de atunci corespunde cu realitatea de acum”, a mai spus Mircea Pașcu

O nouă bază militară deschisă de americani, securitate întărită pentru România

Mircea Pașcu a scos în evidență faptul că o relație privilegiată cu SUA poate aduce României mai multă securitate, față de alte state membre NATO.

„O nouă bază militară în România deschisă de americani ar însemna pentru România o securitate întărită, noi suntem stat membru NATO și noi am căutat de la bun început să dublăm apartenența noastră la NATO cu relații speciale cu SUA, dintr-un motiv foarte simplu: la NATO toata lumea trebuie să fie de acord ca să te ajute, dar, când ai o relație privilegiată cu SUA, SUA pot face acest lucru și dincolo de această hotărâre pe care să o ia Consiliul NATO. Din punctul ăsta de vedere, noi am încercat sa avem un pachet care să ne asigure securitatea cât mai mult. (…)”, a declarat fostul europarlamentar.

În acest context zona Mării Negre prezintă un interes sporit deoarece poate deveni o eventuală bază militară.

„În zona Marii Negre, a Dunării, e un interes firesc pentru o eventuală bază. Dar cât eram ministru (al apărării, n.r.), punctul de interes pentru ei a fost Babadag, baza de la Babadag. Avem un poligon acolo, s-au făcut exerciții. Dobrogea a fost de la bun început un punct de interes pentru americani. Prima acțiune a americanilor a fost faptul că au decis ca aprovizionarea contingentului lor din Kosovo să se facă din Constanta nu printr-un pod din Adriatică. Sugera atunci interesul american pentru Marea Neagră. E și interesul nostru pentru că e o zonă de proximitate cu un adversar puternic cum e Rusia. Rusia, sigur că da, e supărată, dar, până la urmă, noi suntem membri NATO, nu mai suntem membri în Tratatul de la Varșovia”, a mai declarat Ioan-Mircea Pașcu, conform Realitatea.net

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.