Infofinanciar > Lumea la zi > Scandal la Eurovision 2022! România este pe lista celor 6 țări descalificate
Lumea la zi

Scandal la Eurovision 2022! România este pe lista celor 6 țări descalificate

Eurovision
Credit imagine: zdg.md

Se pare că această ediție a Eurovision-ului s-a terminat într-un mare fel. Organizatorii au decis să în ultimă instanță ca notele oferite de juriile din șase țari să fie anulate. Potrivit acestora, ar fi existat niște rereguli.

Printre juriile descalificate se număra și cel din România, alături de cele din Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru.

Notele oferite de juriile din cele șase țări au fost eliminate, după ce un observator independent a observat „tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări” la votul din semifinale, potrivit comunicatului emis de organizatorul Eurovision.

„În analiza votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări.

Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un istoric de vot similar).

Voturi eliminate

Acest proces a fost recunoscut de către Monitorul Independent de Votare.
EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influența rezultatele și/sau rezultatul votului,” se arată în comunicatul oficial al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU).

Ediția Eurovision 2022 a fost câștigată de Ucraina, care a fost reprezentată de trupa Kalush Orchestra. Piesa câștigătoare este intitulată “Stefania” și mestecă hip-hop-ul și muzică tradițională pe versuri scrise înainte de război – care rezonează puternic cu evenimentele actuale („Întotdeauna voi găsi drumul spre casă chiar și dacă toate drumurile sunt distruse”).

România s-a numărat printre cei 25 de finaliști ai Eurovision 2022, fiind reprezentată de wrs, care s-a clasat pe locul 18 din 25, cu 64 de puncte.