Infofinanciar > Lumea la zi > Scandal cu iz virtual. Ruja Ignatova, inventatoarea OneCoin a ajuns din cryptoregină cryptoinfractoare
Lumea la zi

Scandal cu iz virtual. Ruja Ignatova, inventatoarea OneCoin a ajuns din cryptoregină cryptoinfractoare

Ruja Ignatova
Foto: emergingeurope.com

Ruja Ignatova este o antreprenoare care a creat cryptomoneda OneCoin în 2014, la Sofia, și a făcut mare vâlvă la vremea aceea mai ales pentru că afirma că în spatele OneCoin stătea un blockchain infailibil. Ruja a condus afacerea până în octombrie 2017, când a dispărut în mod bizar.

Mulți bani pentru nimic

Acum, Ruja Ignatova a fost plasată pe lista ”most wanted”de către Europol, ca urmare a unei cereri formulate de poliția germană, relatează Bloomberg.

Motivația nu lasă loc de îndoieli, cryptoregina este „suspectată că i-a convins afaceriști din întreaga lume să investească în această OneCoin, care, de fapt, nu are nici o valoare”. Europol oferă o recompensă de 5.000 de euro pentru orice informație care va duce la arestarea Rujei, astăzi în vârstă de 41 de ani.

Vrăjeala maximă

Presa nternațională scrie că OneCoin, despre care se spunea că are mai mult de 3 milioane de utilizatori în întreaga lume, era, de fapt, o rețea multilevel market care plătea membrilor comisioane pentru recrutarea altora investitori, cum se afirma într-un rechizitoriu întocmit de procurorii americani în 2019.

Una peste alta, procurorii sune că de fapt aveau de  face cu o schema piramidală, un fel de sistem Ponzi, sistem care ar fi adus prejudicii multor investitori carea ar însuma mai mult de 4 miliarde de dolari. Mai mult, s-a dovedit că, în spatele OneCoin nu se afla nici umbră de blockchain. De fapt, cei de la vârful afacerii dictau valoarea cryptomonedei după bunul plac.

De asemenea, OneCoin a făcut obiectul unor investigații în China și India încă din 2016, iar mai multe autorități de reglementare au emis avertismente împotriva operațiunilor sale.

Au țepuit și în România

Ruja Ignatova a operat și pe teritorul românesc. Astfel, în 2018, s-a trâmbițat la greu că s-a realizat cea mai mare tranzacție cu OneCoin din România. „Investitorii au plătit 89.588,38 OneCoin pentru terenul de 7.000 de metri pătraţi situat pe DN 1 Ploieşti – Braşov, suma reprezentând echivalentul a aproape două milioane de euro”, nota un comunicat al companiei bulgare remis presei.

La finalul lunii martie 2019 inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au identificat un prejudiciu de 1,94 milioane lei compus din taxă pe valoare adăugată şi impozit pe venit, cauzat bugetului de stat de către reprezentanţii unei firme din România, informează direcţia.

Reprezentanţii companiei au încasat, fără a declara, 7,59 milioane de lei din vânzarea în sistem de vânzări de tip piramidal (Multi Level Marketing – MLM) a unor pachete care conţin produse „educaţionale”, dispozitive de „minare” şi investiţii pentru o pseudo-monedă virtuală denumită OneCoin. Respectiva monedă este recunoscută exclusiv pe o platformă online cu acces restricţionat, dedicată tranzacţiilor dintre membrii comunităţii OneCoin.

După ”dispariția” Rujei, fratele ei, Konstantin Ignatov, i-a luat locul în fruntea organizației după dispariția acesteia. Konstantin a fost arestat în Statele Unite. Bulgarul a pledat vinovat pentru înșelăciune și spălare de bani în luna noiembrie a anului trecut.