Info

Dragostea produce energie! Elveția recomandă dușul în doi pentru a trece cu bine de iarnă

energie electrică
Sursă imagine Unsplash

Într-un interviu pentru Tages-Anzeiger, Ministrul Energiei din Elveția, Simonetta Sommaruga, recomandă dușul în doi pentru a economisi energia electrică.

În contextul majorării prețurilor energiei electrice la nivel european, ministrul elvețian a propus oamenilor strategii pentru economisirea energiei, printre care a recomandat ca aceștia să facă duș împreună. Deși reacția publicului a fost una de amuzament, aceasta insistă asupra faptului că este o propunere serioasă. „Știu că dușul în doi nu mai este confortabil pentru toată lumea după o anumită vârstă”, a declarat Simonetta Sommaruga.

Măsuri de criză

Alte măsuri recomandate de ministru sunt scoaterea din priză a aparaturii electronice, stingerea luminilor la terminarea programului de lucru și reducerea încălzirii în case. 

Simonetta Sommaruga a susținut, în cadrul interviului pentru Tages-Anzeiger. că ea însăși pune în aplicare aceste măsuri, alături de colegii săi din Palatul Federal Nord. „Putem deconecta toate device-urile de la rețea cu o simplă apăsare de buton”, a spus ministrul.

Criza energetică provocată de limitarea distribuției de către Rusia produce deja efecte vizibile prin majorarea prețurilor energiei la nivel european, fiind preconizat ca în perioada iernii următoare creșterile prețurilor vor continua. Simonetta Sommaruga a întâmpinat critici legate de întârzierea campaniei pentru economisirea energiei electrice, dar ministrul a respins aceste critici. 

 „Campania noastră a venit exact la momentul potrivit. Oamenii s-au întors din vacanță. Și în curând va începe sezonul rece. Este o perioadă dificilă pentru toată lumea. Rusia duce un război energetic împotriva Europei și, prin urmare, și împotriva Elveției„, a declarat ministrul. 

Deși, la nivel european au loc mai multe inițiative de a aplana criza provocată de majorările costurilor energetice, situația nu este una favorabilă pentru tările europene. Această situație va duce la scăderea activității economice la nivel global, unele întreprinderi fiind nevoite să-și reducă sau chiar să își înceteze activitatea. Mai multe țări europene au adoptat noi legi pentru a ține sub control prețurile energiei electrice. În Germania, o lege adoptată la finalul lunii august limitează temperatura în instituțiile publice la 19 grade Celsius, pe când în Franța autoritățile au hotărât ca luminile Turnului Effeil să se stingă la ora 23.45, față de ora 01.00 anterior.