Infofinanciar > Lumea la zi > Scăderea dramatică a prețurilor panourilor solare chinezești. Ce spun experții
Lumea la zi

Scăderea dramatică a prețurilor panourilor solare chinezești. Ce spun experții

panouri solare
Sursă foto: hotnews.ro

Anul trecut prețurile panourilor solare chinezești, care joacă un rol esențial în tranziția energetică europeană, au scăzut cu 42%. Au ajuns la 0,15 dolari per watt. Acest nivel de preț este suficient de scăzut pentru a pune presiune pe competitorii europeni sau americani.

Se confruntă acum cu o concurență acerbă. O întrebare care se ridică în legătură cu această scădere a prețurilor este durata ei. Întrucât tranziția energetică a Europei se bazează în mare parte pe panouri solare produse în China. Este important să ne întrebăm cât de durabilă este această tendință de scădere a prețurilor.

,,Urmează ani de consolidare pentru toţi producă­torii. Preţul echipamentelor foarte scăzut este dat nu de producătorii din top 5 în lume, ci de restul producătorilor mici şi medii. Pentru a supravieţui, ei a trebuit să coboare preţul foarte mult“, a explicat Mirel Jarnea, business development manager SEE, LONGi.

„Consolidarea va fi făcută într-un interval de 1-2 ani. După această perioadă de consolidare care, dacă ne uităm istoric, este ciclică, mă aştept ca preţurile să crească“, a subliniat Mirel Jarnea, conform zf.ro.