Lumea la zi

Scad temperaturile, cresc facturile la gaz! A găsit Comisia Europeană soluția crizei energetice

playtech.ro
FOTO: playtech.ro

Concomitent cu răcirea vremii, cresc și prețurile pentru gaze. Aspect  confirmat în cursul zilei de luni, când prețurile de referință au crescut ,după ce, săptămâna trecută au înregistrat o scădere semnificativă.

Cotațiile la gaze au crescut luni cu aproximativ 6%, în condițiile în care săptămâna trecută, tarifele au scăzut cu 15%. În jurul orei 8:23 am, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotațiile futures cu livrare în luna următoare erau în creștere cu 4,2% adică 102 euro pentru un Megawatt oră, potrivit Agerpres.

Pe măsură ce temperaturile vor scădea prețurile gazelor se vor majora

Estimările realizate de Maxar Technologies LLC indică faptul că la finalul săptămânii în curs, valorile termice vor scădea, fapt ce va duce la pornirea instalațiilor de încălzire, după o amânare prelungită datorită temperaturilor neobișnuit de mari pentru această perioadă.

În zonele Nordice ale Europei, în Norvegia, problemele apărute la alte două zăcăminte de gaze vor menține livrările din această țară la un nivel redus, potrivit anunțului făcut de operatorul de rețea Gassco.

Însă, potrivit Centrului european pentru prognoze meteorologice, pe termen mediu Copernicus, există o probabilitate ridicată ca temperaturile din Europa, în cursul acestei ierni, să se mențină la o valoare ridicată, peste media obișnuită.

Datorită volumului mare de gaze lichefiate livrate și a reducerii consumului de către clienții industriali la care se adaugă și cantitatea însemantă de energie stocată în depozitele Europei, există premisa ca problemele legate de aprovizionarea cu gaze poate fi evitată, în pofida faptului că volumul de energie livrată de Rusia a fost redusă semnificativ.

Analștii de la Deutsche Bank AG estimează că „Perspectiva pentru iarna 2022/23 a fost ajutată de luna octombrie foarte blândă, cu o cerere de peste 20% sub media normală. Chiar dacă există unele incertitudini cu privire la cantităţile de gaze lichefiate car vor fi disponibile anul următor, acesta este un semnal pozitiv.”

Statele europene nu au soluție concretă pentru a rezolva criza energetică

Din perspectiva analiștilor, situația actuală a crizei energetice este departe de a fi încheiată, din cauza livrărilor limitate de gaze la nivel global, iar sezonul rece ar putea fi unul destul de problematică pentru continentul european. În aceste condiții piețele vor menține în continuare o atitudine agresivă în privința rezervelor limitate, în situația în care va interveni o întrerupere în aprovizionare sau o scădere bruscă a temperaturii.

În ceea ce privește soluționarea crizei energetice, europa încă nu a găsit o soluție comună, statele sunt în continuare divizate atunci când este adusă în discuție impunerea plafonului pentru prețul gazelor. Aproximativ 15 state vin cu o variantă diferit, fapt ce îngreunează adoptarea unui consens.

Motorul economiei europene, Germania alături de Țările de Jos și chiar și Comisia Europeană consideră că impunerea unui plafon îi poate descuraja pe furnizori și ar elimina stimulentele acordate pentru reducerea consumului de gaze, potrivit hotnews.com.

Potrivit datelor oferite de Reuters, executivul european a comunicat statelor membre că impunerea unui plafon strict asupra prețului de referință de la TTF ( principala piață europeană pentru tranzacțiile futures cu gaze naturale), nu ar produce o diminuare a prețurilor într-un mod structural, și în același timp, poate ridica numeroase riscuri juridice în materie de aprovizionare.