Lumea la zi

Sârbii au cumpărat Artrom de la ruși. Fosta firmă a Moscovei din România și-a reînceput activitatea

Sârbii au cumpărat Artrom de la ruși. Fosta firmă a Moscovei din România și-a reînceput activitatea
sursa foto: seenews.com

Producătorul rus de țevi TMK și-a vândut activul din România – compania producătoare de țevi Artrom Steel Tubes. Eurometal a relatat despre acest lucru cu referire la comunicatul oficial al Artrom.

Compania bancară de investiții Hefestos Capital (Belgrad, Serbia) a devenit noul proprietar al companiei românești.

Potrivit unor surse de pe piață, vânzarea Artrom a fost cauzată probabil de presiunea guvernului român de a separa întreprinderile industriale din țară de afacerile rusești.

Artrom Steel Tubes (fosta TMK-Artrom) deține o turnătorie cu o capacitate de 450.000 de tone pe an la Reșița, în vestul României, și o uzină de laminare a tuburilor cu o capacitate de 200.000 de tone pe an la Slatina, în sud-vestul țării.

În martie 2022, la scurt timp după ce Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva proprietarului de atunci al TMK, Dmytro Pumpiansky, autoritățile fiscale române au blocat conturile bancare ale TMK-Artrom, perturbând vânzările companiei. Acest lucru a provocat un protest din partea sindicatelor de la fabricile din Slatina și Reșița.

Sancțiunile impuse

Noul președinte al consiliului de administrație al companiei, Adrian Popescu, a precizat că acum Artrom își poate relua programele de dezvoltare, întârziate din cauza crizei din ultimii trei ani – pandemia, apoi războiul din Ucraina.

Cel mai recent proiect de creștere a capacității Artrom a fost anunțat de TMK în 2019. Potrivit acestuia, capacitatea de laminare a uzinei ar trebui să crească cu 60% – până la 320.000 de tone. Finalizarea lucrărilor este planificată pentru 2024.

După cum a raportat anterior GMK Center, sancțiunile introduse de Uniunea Europeană împotriva Federației Ruse au redus exporturile de oțel rusesc. În 2022, producătorii locali au redirecționat unele volume de producție către piețele asiatice, s-au concentrat pe piața internă și au lucrat prin intermediul unor companii terțe pentru a ocoli restricțiile, potrivit SeeNews

În plus, portofoliul de vânzări al produselor rusești s-a schimbat și el. O scădere bruscă a exportului de produse laminate a fost compensată de o creștere a ofertei de produse semifinite și de fontă brută. Viitorul exporturilor rusești depinde de sancțiuni și de piețele la care Federația Rusă va mai avea acces.

De asemenea, Comisia Europeană lucrează la o schemă de blocare a produselor siderurgice fabricate din table rusești în țările din afara UE. Acest lucru va duce la anumite schimbări pe piață, în special, multe companii în mișcare din afara UE încep deja să caute produse semifinite de la alți furnizori.