Infofinanciar > Info > Sărbătorile din acest an, „pe economie”! Ce buget au alocat românii de Crăciun și Revelion pentru mâncare și cadouri
Info

Sărbătorile din acest an, „pe economie”! Ce buget au alocat românii de Crăciun și Revelion pentru mâncare și cadouri

Familie Crăciun, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Un studiu realizat Cec Bank și Finzoom arată că românii au alocat Sărbătorilor din acest an, în medie, 1090 de lei, sumă în creștere cu 7% față de anul trecut. Însă, 46,8% din totalul respondenților au susținut că în acest sfârșit de an vor aloca mai puțini bani pentru cheltuielile de sărbători, 22,6% vor menține același buget, în timp ce doar 25,4% dintre români își vor crește bugetul de Crăciun și Revelion.

Cei mai mulți bani se vor duce pe organizarea și îmbelșugarea meselor festive, spun 50,4% dintre respondenți, în timp ce 44,23% consideră că vor cheltui mai mult pe cadouri.

Câți bani alocă românii pe mâncare și cadouri

Dacă ne referim la masa de Crăciun, 27,7% dintre români ar fi dispuși să plătească pe alimente și băuturi mai puțin de 300 de lei, 38,3% ar vrea să se încadreze între 300 și 600 de lei și 34% ar intenționa să aibă chiar un buget mai mare de 600 de lei.

În privința cadourilor, 57,3% dintre respondenți ar dori să aloce mai puțin de 500 lei, 28,7% ar vrea să se încadreze între 500 și 1.000 de lei, iar 3,5% au de gând să plătească mai mult de 2.000 de lei.

Cercetarea mai arată că 58,2% dintre români au decis să împodobească de Crăciun un brad ecologic, în timp ce 21,8% vor să cumpere un brad natural. De asemenea, 13,5% dintre respondenți intenționează să nu își facă bradul, scrie Hotnews.

De ce cheltuie românii mai puțini bani

Cercetarea arată că motivele care stau la baza reducerii cheltuielilor de sărbători se numără: creșterea prețurilor la utilități – gaze, electricitate, întreținere, menționat de 40,3%, creșterea prețurilor la alimente – 34,6% și creșterea prețurilor la carburanți pentru 17,7%.

Potrivit studiului Cec Bank și Finzoom, în privința fondurilor alocate de Sărbători, 44,5% dintre respondenți se vor baza pe salariul din luna curentă, 40,5%  pe economiile făcute până acum și doar 8,1% speră că vor primi prime speciale din partea angajatorului.

Mai mult, circa 7% ar avea de gând să se împrumute pentru Sărbători de la prieteni sau de la instituții de credit.

Pentru a face și mai multe economii, 82,7% dintre români au declarat că-și vor petrece Sărbătorile acasă, alături de familia, în timp ce doar 7,3% au de gând să plece de acasă (6,25% în țară și 1,05% în străinătate).

Cum stă situația în Europa

Potrivit unui studiul realizat de Revolut,  40% dintre europeni au de gând să cheltuiască mai puțin de 250 de euro (aproximativ 1.230 de lei) pentru cadourile, masa sau alte cumpărături legate de Crăciun. De cealaltă parte, tot 40% dintre cetățenii „bătrânului continent” au de gând să depășească acest prag cu ocazia zilelor de Crăciun.

De asemenea, există o minoritate de 9% care susțin că nu vor cheltui absolut deloc de Crăciun anul acesta.

Cercetarea arată că francezii sunt dispuși să plătească cel mai mult pentru această sărbătoare. Astfel, 8% dintre aceștia au susținut că vor aloca peste 1.000 de euro pentru masa de Crăciun, cadouri, decorațiuni și alte cheltuieli legate de acest moment, scrie Wall-Street România.