Info

Elevii pot beneficia de gratuitate pentru transport! USR propune o inițiativă prin care cheltuielile să fie decontate de Guvern

hotnews.ro
FOTO:hotnews.ro

Demnitarii din Uniunea Salvați România au depus o inițiativă legislativă pentru gratuitatea transportului elevilor care studiază în alte localități decât cele de domiciliu.

Parlamentarii USR au depus un proiect legislativ care simplifică procedurile privind mecanismul decontării transportului pentru elevi.

Potrivit politicienilor USR, noua inițiativă legislativă are ca obiectiv descentralizarea și simplificarea procedurilor decontării transportului pentru elevi. Prin urmare, autoritățile locale au sarcina de a oferi gratuitate elevilor pentru mijloacele de transport, după care unitățile administrativ-teritoriale (UAT), își vor recupera sumele alocate de la Guvernul României.

Poziția USR

În acest sens, senatorul USR, Irinel Dărău, a declarat următoarele:

„Ne-am săturat de bătaia de joc la adresa elevilor. Trebuie să le fie asigurat dreptul la educaţie, deci transportul către şcoală trebuie să fie gratuit şi sigur. De ani de zile, elevii sunt minţiţi, iar instituţiile îşi pasează unele altora cartoful cald.

Aşa cum au solicitat elevii în nenumărate rânduri, întregul cost al transportului trebuie acoperit de către stat. Iniţiativa legislativă a fost depusă în urma sugestiilor venite de la mai multe organizaţii de elevi şi a fost dezbătută cu reprezentanţii acestora”.

Cadrul pentru asigurarea gratuității transportului elevilor pe toată perioada anului, este asigurată de Legea nr. 226/2020 „ Legea prevedea posibilitatea de decontare a cheltuielilor cu transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public, dar după mai puţin de un an, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2021, care a limitat decontarea doar la perioada cursurilor şi a introdus o serie de plafoane pentru decontare, plafoane care nu au acoperit nici jumătate din costurile reale de transport şi au creat confuzie în implementare la nivel local.

Recent, Guvernul a adoptat o nouă Ordonanţă de Urgenţă, similară OUG nr. 50/2021, care nu garantează gratuitatea transportului în situaţia în care acesta nu poate fi asigurat prin servicii publice, introducând noi plafoane pentru asigurarea unei sume forfetare”.

Legislația în vigoare nu asigură elevilor transportul gratuit spre școală

Un alt senator USR, Silviu Dinică a punctat faptul că legislația în vigoare nu asigură elevilor transportul gratuit spre școală: „Proiectul de lege pe care l-am depus alături de colegii mei corectează o problemă gravă a elevilor, întreţinută timp de ani de zile printr-o serie de legi proaste.

Din acest motiv dorim ca proiectul să fie dezbătut şi votat de plen în procedură de urgenţă. Elevii îşi aşteaptă dreptul de a ajunge în mod gratuit şi sigur în clase, deja de 9 ani de zile. Mă aştept ca parlamentarii să vadă utilitatea proiectului propus de USR şi să îl voteze cât mai repede”.

Inițiativa depusă de USR ar crea premisele necesare pentru transportul gratuit al elevilor prin garantarea finanțării necesare și simplificarea acestui demers, potrivit romaniatv.net.