Infofinanciar > Lumea la zi > Sărăcia îi scoate pe cehi în stradă! Mii de protestatari cer demisia guvernului
Lumea la zi

Sărăcia îi scoate pe cehi în stradă! Mii de protestatari cer demisia guvernului

Protest Cehia
Sursa foto: Digi24

Mii de cehi au manifestat duminică în piața centrală din Praga, cerând guvernului să demisioneze și protestând față de inflația ridicată și prețurile crescute la energie.

Protestul a fost organizat de către partidul politic neparlamentar PRO. Formațiunea politică este unul dintre principalii critici ai guvernului de centru-dreapta al premierului Petr Fiala, pe care îl acuză pentru modul în care a gestionat criza energetică care a afectat Europa de la invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu mai bine de un an.

În cadrul protestului, denumit „Cehia împotriva sărăciei„, reprezentanții PRO au criticat, de asemenea, guvernul de la Praga pentru că, prin măsurile luate, a afectat libertatea de exprimare ca parte a eforturilor de combatere a dezinformării. PRO a cerut executivului să militeze pentru pace în războiul din Ucraina, negând în același timp că este un partid pro-rus.

„Adunați-vă ultimele rămășițe de onoare, realizați că nu sunteți la înălțimea funcției și demisionați”, a declarat organizatorul protestului și liderul PRO, Jindrich Rajchl, în fața mulțimii care a umplut Piața Wenceslas din Praga, potrivit site-ului de știri iDNES.cz, citat de Reuters.

Poliția nu a oferit estimări privind amploarea protestului.

Partidele de opoziție câștigă teren

Republica Cehă, ca și alte țări din Europa, a fost afectată de creșterea inflației, care a ajuns la două cifre în ultimul an, și de prețurile ridicate la energie, care afectează bugetele gospodăriilor.

În timp ce premierul Fiala a încercat să ușureze povara asupra familiilor și firmelor și să limiteze deficitele bugetare ridicate. Măsurile adoptate au atras recent proteste în care guvernul de la Praga a fost criticat că a încetinit creșterea pensiilor de stat legate de inflație.

Un sondaj recent realizat de Kantar pentru televiziunea cehă a arătat că sprijinul pentru guvernul format din cinci partide a scăzut, iar principalul partid de opoziție, ANO al fostului prim-ministru Andrej Babis, și-a extins avansul față de partidul lui Fiala la 29% față de 20%.

Și în Cehia se ia în calcul majorarea vârstei de pensionare

La sfârșitul lunii trecute, alte câteva mii de protestatari au defilat pe străzile Pragăi alături de sindicatele din Cehia protestând împotriva unei posibile majorări a vârstei de pensionare până la 68 de ani.

Liderii protestatarilor au acuzat executivul de centru-dreapta condus de premierul Petr Fiala că „ignoră dialogul social” prin acest plan. Acuzele vin în contextul în care guvernul de la Praga și-a anunțat intenţia de a prezenta un nou pachet de reformă a pensiilor în cursul acestui an. Conform presei cehe, este foarte posibil ca modificările prevăzute în noul pachet să includă și noi limite la majorări automate ale pensiilor, o măsură anunțată de guvern pentru a încerca atenuarea inflaţiei ridicate cu care se confruntă Cehia. Totodată, este prevăzută și o posibilă creştere a vârstei de pensionare cu patru ani, până la 68 de ani, a relatat recent postul public CT. Planul reprezintă una dintre măsurile recente luate de guvernul condus de Petr Fiala în vederea reducerii deficitelor bugetare substanţiale din această țară.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.