Infofinanciar > Info > Săptămână decisivă pentru pensiile speciale. Oficialii români, chemați la raport de Comisia Europeană
Info

Săptămână decisivă pentru pensiile speciale. Oficialii români, chemați la raport de Comisia Europeană

pensii marius constantin budai, ministrul muncii (Sursă foto: dailybusiness.ro)
Sursă foto: dailybusiness.ro

Săptămână aceasta, oficialii români vor avea o nouă rundă de întâlniri cu experții Uniunii Europene pe tema pensiilor speciale. Comisia Europeană a criticat în repetate rânduri variantele trimise de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, precum și propunerile depuse de coaliție în Parlament.

Subiectul pensiilor speciale rămâne unul sensibil pentru oficialii români, propunerile de reformă făcute până acum nefiind pe placul Comisiei Europene, care a venit cu numeroase amendamente. Printre acestea se numără:

– un impozit de 15% pe venitul net, nu așa cum este prevăzut în proiectul de lege de 30% pe venitul brut,

– trecerea treptată de la raportarea pensiilor de la ultimele 12 luni la 25 de ani perioadă de contributivitate,

– adăugarea de minimum o lună la fiecare șase luni, în perioada de grație de 5 ani,

– renunțarea la condiția celor șapte salarii brute acordate la ieșirea la pensie funcționarilor publici.

„Este o chestiune care este în dinamică din ce în ce mai accelerată în ultima perioadă, pentru că trebuie să închidem acest această lege. Și premierul României, Marcel Ciolacu, atunci când era și președinte la Camera Deputaților, a spus foarte clar că până la sfârșit de sesiune parlamentară trebuie să închidem aceste aspecte”, a declarat ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi la sfârșitul săptămânii trecute.

Pensiile în plată trebuie recalculate

Conform sursei citate, în prezent în România sunt plătite peste 200.000 de pensii speciale, din care 190.000 lei reprezintă pensii militare, restul de aproximativ 10.000 fiind reprezentate de celelalte categorii. Potrivit ministrului Muncii, „pensiile militare nu sunt pensii speciale. Spun tot timpul că sunt indemnizații și pensii stabilite în baza unei legi speciale”.

Un aspect special vizat de reforma pensiilor speciale îl reprezintă condiția ca pensia să nu mai poată depăși venitul avut în activitate și, de asemenea, să nu mai fie permise perioade asimilate. Respectiv, perioada asimilată să fie mai mare decât cea pe care beneficiarul pensiei a lucrat-o efectiv în meseria respectivă.

Potrivit lui Marius-Constantin Budăi, în cazul pensiilor în plată „Cele care depășesc veniturile avute în activitate vor fi recalculate fără să fie afectată partea de contributivitate. Ceea ce depășește venitul mediu brut, vedem la care ne raportăm brut sau net, şi care sunt cifrele finale care se impozitează.”

Trebuie eliminată posibilitatea unor abuzuri legale

Un alt aspect dezbătut intens în reforma pensiilor este cel al cumulului pensie-salariu. Asupra acestui subiect, Marius-Constantin Budăi a precizat că „se caută soluții constituționale aici și când vom avea finalul discutat, cu siguranță vom explica care este procedura”.

Referitor la o posibilă dată de aplicare a viitoarei Legi a pensiilor, ministrul social-democrat a declarat că acesta „va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea legii pentru a avea și posibilitatea să adaptăm și programul informatic. (…) Trebuie să ne uităm la principii, la cele enunțate și să facem un lucru extrem de important să nu mai dăm posibilitatea unor abuzuri legale”, a mai afirmat ministrul Muncii, citat de Antena 3 CNN.