Infofinanciar > Info > Marea schimbare în sistemul de pensii! Ce planuri are ministrul Muncii pentru români
Info

Marea schimbare în sistemul de pensii! Ce planuri are ministrul Muncii pentru români

bani de la stat (sursă foto: adevarul.ro)
sursă foto: adevarul.ro

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius-Constantin Budăi, a făcut recent, la un post de televiziune, noi declarații cu privire la pensiile din România, subliniind necesitatea unei noi reforme a acestui sistem, pentru a elimina „posibilitatea de abuz juridic” a acestor sisteme prin măsuri specifice și certe.

Marius Budăi  afirmă că majorarea vârstei obligatorii de pensionare pentru magistrați nu se va produce „peste noapte”. Aceasta se datorează faptului că aceste măsuri abia au fost publicate și că va mai dura o perioadă de timp până când vor putea fi puse în aplicare, conform ideilor luate în calcul în cadrul negocierilor dintre reprezentanții Guvernului României și cei ai Comisiei Europene (CE).

Un”abuz” în materie de pensii?

Pentru a evita „posibilitatea de a face un abuz legal,”, spune ministrul într-o emisiune televizată, Marius-Constantin Budăi consideră că Guvernul trebuie să abordeze cu multă seriozitate și acuratețe o reformă semnificativă a acestor sisteme de pensii.

„Este un complex de motive aici şi eu am fost unul dintre politicienii care a fost acuzat, de multe ori, în presă, că sunt apărătorul pensiilor speciale, încercând să explic fundamentul a ceea ce înseamnă independenţa sistemelor, a ceea ce înseamnă pensiile militare, de exemplu, care în continuare, din punctul meu de vedere, nu sunt pensii speciale. Dacă vorbim de creşterea vârstei de pensionare, nu se întâmplă aşa, peste noapte, este o etapă de tranziţie, se întâmplă până în 2035, cel puţin amendamentele care au fost lucrate şi toate aceste amendamente au fost discutate cu Comisia Europeană”, a declarat Marius-Constantin Budăi, joi seară, 8 iunie.

Budăi este un susținător al reformei sistemului de pensii

Prin aceste declarații, ministrul Muncii și Solidarității Sociale își reafirmă sprijinul pentru reformarea acestor sisteme publice de pensii, pentru o mai bună administrare și distribuire, în mod corect, cu accent de această dată pe legislativ.

„Știu sigur din discuţiile pe care le-am purtat în acest an şi jumătate cu magistraţi de carieră care au intrat imediat de pe băncile facultăţii în Institutul Naţional de Magistratură şi după care în magistratură – nu este normal să ai 24 de ani şi jumătate, de exemplu, de profesii asimilate, notar sau avocat, după care să stai una, două, trei şase luni în magistratură şi să beneficiezi de aceeaşi pensie, când tu, practic, nu poţi să te compari cu un om care 25 de ani în magistratură a avut interdicţiile pe care le-a avut şi a lucrat în stresul şi în domeniul în care a lucrat şi să vii din afara domeniului şi să beneficiezi pentru câteva luni de această pensie”, a adăugat oficialul de la Muncă, citat de romaniatv.net.