Infofinanciar > Lumea la zi > Sancțiunile împotriva Iranului nu prea funcționează. Teheranul a cumpărat patru avioane Airbus uzate din Africa de Sud
Lumea la zi

Sancțiunile împotriva Iranului nu prea funcționează. Teheranul a cumpărat patru avioane Airbus uzate din Africa de Sud

Iran Airbus
Foto: thedrive.com

Sancțiunile împotriva Teheranului nu sunt întotdeauna eficiente. O dovedește acest lucru un comunicat al Autorității aeronautice iraniene care confirmă că tocmai s-au achiziționat patru avioane de pasageri uzate pentru a înlocui aeronavele din flota sa îmbătrânită.

„Cele patru aeronave Airbus A340 au sosit în ţară şi vor fi utilizate în curând în aviaţia civilă”, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţii pentru site-ul de ştiri Khabar-Online.

Până la acesată oră, nu se știe cum a reuşit Iranul să achiziţioneze cele patru avioane în pofida sancţiunilor existente.

Păcăleala

Presa internațională scrie că avioanele ar fi fost retrase de Turkish Airlines în 2019 și vândute în Africa de Sud fiind trase în hangare, la Johannesburg de către noua companie proprietară. Turkish Airlines nu a comentat deocamdată.

Toate aeronavele au numere de înmatriculare din Burkina Faso și au decolat săptămâna trecută de la Johannesburg către Uzbekistan.  Dar s-au oprit la Teheran.

Purtătorul de cuvânt al autorităţii aeronautice iraniene a recunoscut că sancţiunile au făcut extrem de dificilă achiziţionarea de noi avioane de pasageri. Asta înseamnă că ţara a trebuit să „conducă cu luminile stinse” în această privinţă, a spus el, folosind un termen în farsi pentru tranzacţiile care nu sunt efectuate în mod corespunzător, potrivit DPA.

Sancțiunile

Occidentul a impus sancţiuni reînnoite în urma reprimării brutale a amplelor proteste antiguvernamentale care au început în septembrie la Theran.

Astfel, la 12 decembrie 2022, Consiliul Europei a adăugat 20 de persoane și o entitate pe lista celor care fac obiectul măsurilor restrictive în contextul regimului actual de sancțiuni în materie de drepturi ale omului în Iran. Sancțiunile vin ca urmare a rolului acestor persoane în moartea Mahsei Amini și a răspunsului violent care a condus la represiunea inacceptabilă a protestelor în curs din Iran.

În plus, Consiliul a adăugat patru persoane și patru entități pe lista celor care fac obiectul măsurilor restrictive. Aceste adăugări sunt bazate pe rolul celor desemnați în dezvoltarea și livrarea de vehicule aeriene fără pilot (UAV) utilizate de Rusia în războiul acesteia împotriva Ucrainei.

Alte restricții ale UE

UE a mai impus, în ultimii ani și alte restricții:

  • restricții privind comerțul cu mai multe mărfuri: interzicerea exporturilor către Iran de arme, de produse cu dublă utilizare și de produse care ar putea fi utilizate în activități legate de îmbogățirea uraniului; interzicerea importurilor de țiței, de gaze naturale, de produse petrochimice și petroliere; interzicerea vânzării sau furnizării de echipamente esențiale utilizate în sectorul energetic, a vânzării sau furnizării de aur, alte metale prețioase și diamante, anumite echipamente navale, anumite programe informatice etc.
  • restricții în sectorul financiar: înghețarea activelor Băncii Centrale a Iranului și ale principalelor bănci comerciale iraniene, stabilirea unor mecanisme de notificare și de autorizare pentru transferurile de fonduri care depășesc anumite sume către instituții financiare iraniene
  • măsuri în sectorul transporturilor: împiedicarea accesului la aeroporturile din UE al zborurilor iraniene de transport de mărfuri, interzicerea întreținerii și a furnizării de servicii aeronavelor de marfă iraniene sau navelor care transportă materiale sau mărfuri interzise