Infofinanciar > Lumea la zi > Protestele din Iran: 400 de persoane condamnate la închisoare în urma revoltelor din Teheran
Lumea la zi

Protestele din Iran: 400 de persoane condamnate la închisoare în urma revoltelor din Teheran

Protestele din Iran: 400 de persoane condamnate la închisoare în urma revoltelor din Teheran
sursa foto BBC

Instanțele din capitala Iranului au condamnat la pedepse de până la 10 ani de închisoare 400 de persoane arestate în timpul protestelor antiguvernamentale, afirmă un oficial judiciar.

Procurorul general al Teheranului a declarat că 160 de oameni care au participat la revolte au fost condamnați la pedepse cuprinse între cinci și 10 ani, 80 la pedepse între doi și cinci ani, iar 160 la doi ani sau mai puțin, a relatat agenția de presă Mizan. Alți 70 au fost amendați, a adăugat Ali Alqasimehr, fără a oferi detalii.

Această decizie vine la o zi după ce autoritățile au executat un al doilea bărbat condamnat din cauza tulburărilor. Sistemul judiciar a anunțat luni dimineață că Majidreza Rahnavard, în vârstă de 23 de ani, a fost executat în public în orașul Mashhad din nord-estul țării.

Un tribunal revoluționar l-a condamnat pe acesta în urmă cu mai puțin de două săptămâni pentru acuzația de „dușmănie împotriva lui Dumnezeu”, după ce a constatat că a înjunghiat mortal doi membri ai Forței paramilitare de rezistență Basij.

Amnesty International a declarat că a fost supus unui proces simulat și că sistemul judiciar este „un instrument de represiune care trimite persoane la spânzurătoare pentru a răspândi frica și pentru a se răzbuna pe protestatarii care îndrăznesc să se opună status quo-ului”, transmite BBC.

De aproape trei luni, Iranul este cuprins de proteste împotriva sistemului țării.

Acestea au izbucnit în urma morții în arest a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a fost reținută de poliția morală din Teheran la 13 septembrie pentru că ar fi purtat hijab-ul sau vălul „necorespunzător”. Autoritățile au descris protestele ca fiind „revolte” susținute de străini și au răspuns cu forță letală.

Situația protestatarilor

Până în prezent, cel puțin 490 de protestatari, dintre care 68 de copii, și 62 de membri ai personalului de securitate au fost uciși în timpul tulburărilor, potrivit Agenției de știri a activiștilor pentru drepturile omului (HRANA).

Aceasta a raportat, de asemenea, arestarea a peste 18.200 de persoane în legătură cu protestele, dintre care 3.780 au fost identificate. Autoritățile nu au dezvăluit câte persoane au fost arestate la nivel național.

Cu toate acestea, oficiali din sistemul judiciar au anunțat la începutul lunii noiembrie că 1.024 de persoane au fost inculpate în legătură cu protestele din Teheran. Aceștia au declarat că suspecții au fost acuzați de „acte de sabotaj”, inclusiv „agresarea sau martirizarea agenților de securitate” și „incendierea proprietății publice”.

Joia trecută, autoritățile din Teheran au executat un bărbat de 23 de ani condamnat pentru „dușmănie împotriva lui Dumnezeu”, în urma unui proces despre care activiștii au spus că a fost extrem de incorect. Mohsen Shekari a fost acuzat de înjunghierea și rănirea unui membru Basij și de blocarea unei străzi din capitală în septembrie.

După ce Majidreza Rahnavard a fost executat luni, Amnesty International a declarat că a identificat cel puțin alte 20 de persoane care riscă să fie executate.

Mai multe persoane pot fi executate în Iran

Potrivit grupului, 11 persoane au fost condamnate la execuție, trei au fost supuse unor procese pentru acuzații de pedeapsă capitală și fie riscă să fie condamnate la moarte, fie au fost deja condamnate, iar șase ar putea fi în așteptarea sau în curs de judecată pentru acuzații de pedeapsă capitală.

Ultima categorie include fotbalistul profesionist Amir Reza Nasr Azadani, în vârstă de 26 de ani, despre care un oficial judiciar din provincia Isfahan a declarat duminică că a fost acuzat de „baghi”, sau „revoltă armată”. Nasr Azadani este acuzat de uciderea a trei membri ai personalului de securitate în orașul Isfahan în timpul protestelor din 16 noiembrie.

Luni seară, sindicatul mondial al fotbaliștilor FIFPRO s-a declarat „șocat și dezgustat” de faptul că acesta se confruntă cu o posibilă condamnare la moarte „după ce a militat pentru drepturile femeilor și pentru libertatea fundamentală în țara sa”.

Ali Karimi, fostul jucător important al echipei naționale a Iranului, care a sprijinit protestele, a scris pe Twitter: „Nu-l executați pe Amir”. Un alt fost membru al echipei naționale, Voria Ghafouri, a fost arestat luna trecută, dar a fost eliberat ulterior pe cauțiune.