Infofinanciar > Lumea la zi > Ce sunt sancțiunile SUA împotriva Iranului? Poate Washingtonul să impună mai multe
Lumea la zi

Ce sunt sancțiunile SUA împotriva Iranului? Poate Washingtonul să impună mai multe

Iran SUA (Susă foto: dreamstime)
sursa foto arhiva companiei

SUA au avertizat că vor impune noi sancțiuni împotriva Iranului, în urma atacului fără precedent al acestuia asupra Israelului.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat marți că noile sancțiuni împotriva Teheranului, care s-ar putea concentra pe reducerea capacității țării de a exporta petrol, vor veni în câteva zile. Republicanii din Congres au în vedere, de asemenea, o serie de proiecte de lege privind Iranul.

Iată detalii despre măsurile existente împotriva Iranului și despre ceea ce ar putea face SUA în continuare:

CARE ESTE DOMENIUL DE APLICARE AL SANCȚIUNILOR EXISTENTE?

Sancțiunile impuse de Washington împotriva Iranului interzic deja aproape toate schimburile comerciale ale SUA cu această țară, blochează activele guvernului în SUA și interzic asistența externă și vânzările de arme ale SUA, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului (CRS).

Mii de persoane și companii, atât iraniene, cât și străine, au fost vizate în cadrul programului de sancțiuni, deoarece Washingtonul a încercat să constrângă guvernul iranian și să schimbe comportamentul acestuia, a declarat CRS într-un raport de anul trecut.

Printre preocupările SUA s-au numărat programul nuclear al Iranului, încălcările drepturilor omului și sprijinul acordat de acesta unor grupuri pe care SUA le consideră teroriste.

„Sancțiunile americane asupra Iranului sunt, fără îndoială, cel mai extins și cuprinzător set de sancțiuni pe care Statele Unite îl mențin asupra oricărei țări”, a declarat CRS.

CE MAI POT FACE SUA?

Peter Harrell, un fost oficial al Consiliului Național de Securitate, a declarat că opțiunile SUA pentru sancțiuni suplimentare includ vizarea fluxului de petrol iranian și un joc mai agresiv de „Whac-A-Mole” pentru a urmări companiile de fațadă și finanțatorii Iranului.

Una dintre cele mai semnificative mișcări ar fi ca Washingtonul să determine Uniunea Europeană și alți aliați occidentali să impună sancțiuni multilaterale împotriva Teheranului, a spus el, deoarece majoritatea sancțiunilor în vigoare împotriva Iranului sunt în prezent măsuri americane.

Fostul președinte Donald Trump a restabilit sancțiunile americane care au fost atenuate în cadrul unui acord internațional privind programul nuclear al Teheranului atunci când s-a retras în 2018.

„Trebuie să fim realiști că, din punctul de vedere al SUA, deși există întotdeauna mai multe sancțiuni pe care le poți impune, ne aflăm într-o lume în care presiunea economică reală este în scădere, deoarece avem atât de multe sancțiuni deja în vigoare”, a declarat Harrell.

CE ARE ÎN VEDERE CONGRESUL?

Liderii republicani din Camera Reprezentanților l-au acuzat pe președintele Joe Biden că nu reușește să aplice măsurile existente și au declarat că vor lua în discuție o serie de proiecte de lege pentru a înăspri sancțiunile împotriva Iranului.

Printre acestea se numără o legislație care ar spori supravegherea de către Congres a derogărilor de la sancțiuni, ar înăspri restricțiile privind exportul de bunuri și tehnologie americane către Iran și ar cere administrației să se asigure că scutirile umanitare de la sancțiuni nu facilitează actele de terorism sau proliferarea armelor de distrugere în masă.

Nu a existat nicio indicație imediată cu privire la momentul în care, dacă va deveni vreodată, vreuna dintre măsuri va deveni lege, care ar necesita adoptarea de către Senatul condus de democrați și semnătura președintelui democrat Joe Biden.

La sfârșitul zilei de luni, Camera Reprezentanților a adoptat cu o majoritate covârșitoare un proiect de lege numit „Iran-China Energy Sanctions Act”, care ar extinde sancțiunile împotriva Iranului prin solicitarea de rapoarte anuale pentru a determina dacă instituțiile financiare chineze au participat la tranzacții cu petrol iranian. Aceasta ar interzice instituțiilor financiare americane să aibă conturi pentru orice entitate chineză care se implică în aceste tranzacții.

Proiectul de lege se confruntă cu un viitor incert în Senat, scrie Reuters.

Senatul condus de democrați ar putea lua în considerare propria legislație. Comisia pentru relații externe a Senatului a adoptat marți un proiect de lege care ar impune măsuri asupra porturilor și rafinăriilor străine care procesează petrolul exportat din Iran, încălcând sancțiunile americane, după ce un proiect de lege similar a fost adoptat anul trecut în Camera Reprezentanților.

Administrația Biden a impus sancțiuni împotriva a sute de persoane și entități în acțiuni legate de Iran începând din 2021.