Infofinanciar > Lumea la zi > Sancțiunile au efect! Un fost oficial de top al finanțelor rusești: Au avut o eficiență de cel mult 40%
Lumea la zi

Sancțiunile au efect! Un fost oficial de top al finanțelor rusești: Au avut o eficiență de cel mult 40%

Rusia, Sursă foto: Biziday
Sursă foto: Biziday

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei pe care acest stat a declanșat-o în Ucraina au avut o eficacitate de 30% până la 40%, dar mai sunt „vânturi potrivnice”, a declarat marți pentru Reuters Oleg Vyugin, un fost oficial de nivel înalt din Ministerul de Finanțe și Banca Centrală.

Comentariile sale vin în contextul în care economia Rusiei continuă să pară rezistentă după aproape șapte luni de restricții comerciale. Rusia a pus în aplicare măsuri pentru a depăși provocările ridicate de sancțiuni, a adăugat Vyugin, care a fost ministru adjunct de finanțe și viceguvernator la Banca Rusiei. El s-a retras de la Bursa de la Moscova în acest an.

Deși sancțiunile nu au fost în totalitate eficiente, Vyugin a declarat pentru Reuters că „principalul rezultat al sancțiunilor va fi acela că procesul de creștere economică din Rusia o să fie întrerupt timp de mai mulți ani”. Economia țării a început în forță în ianuarie și februarie și ar fi fost pe drumul cel bun pentru o creștere de 6% în 2022 dacă țara nu ar fi fost sancționată, a spus Vyugin. Dar, acum există un „efect negativ”, a declarat el pentru Reuters, adăugând: „deci sancțiunile funcționează”.

În prezent, economia Rusiei  a înregistrat o scădere de 4% pe an în al doilea trimestru din 2022, care este primul trimestru complet după începerea războiului. Ministerul rus al Economiei se așteaptă ca PIB-ul să scadă cu 2,9% în 2022, a declarat un oficial guvernamental la începutul lunii septembrie, potrivit Reuters, citat de Bussinesinsider. Această cifră este semnificativ mai mică decât cea prognozată de Banca Mondială, care se așteaptă la o scădere a PIB-ului de 11%.

Sistarea relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană, o problemă pentru Rusia

Ar putea exista și mai multe probleme pentru Rusia, deoarece Uniunea Europeană , cel mai mare client al Rusiei , se dezice de dependența sa puternică de energia rusă, în timp ce majoritatea importurilor de țiței urmând să fie interzise până la sfârșitul anului 2022. Vyugin a declarat că va exista un „prejudiciu serios” pentru economie dacă exporturile rusești vor fi limitate.

Situația nu arată bine nici în ceea ce privește importurile, o penurie a unor produse putând afecta grav industria rusă. Acest lucru se va aplica sectorului tehnologic, unde Rusia este dependentă de importuri, a declarat Vyugin pentru agenția de presă.

„Lumea va avansa, dar Rusia va folosi doar niște tehnologii de mâna a doua și va cheltui resurse uriașe pentru a recrea ceea ce există deja în lume, dar care nu poate fi importat”, a spus Vyugin. „Dacă situația nu se va schimba, Rusia va asista la un declin treptat al nivelului de dezvoltare tehnologică”.

Transportatorul rus de stat Aeroflot a început deja să scoată piese de schimb de la avioanele în funcțiune din cauza lipsei de aprovizionare cauzată  de sancțiuni, a raportat Reuters în august.