Info

Mediul de afaceri din Uniunea Europeană, în pericol de colaps! În fiecare an, 5% din IMM-uri dau faliment

forbes.ro
FOTO: forbes.ro

Tot mai multe IMM-uri europene sunt în pericol de a da faliment din cauza costurilor ridicate pentru energia electrică. În aceste condiții se impune intervenția Uniunii Europene pentru a plafona tarifele, o măsura care le-ar permite să supraviețuiască în actualul context în care tot mai multe afaceri sunt afectate de inflația ridicată.

Federația Rusă a sistat livrările de energie pentru Europa în contrapartidă cu sancțiunile impuse de Bruxelles, Moscovei. O primă consecință în acest conflict al resurselor constă în explozia prețurilor în toate sectoarele industriei.

Petri Salminen a susținut că antreprenorii din zona de retail sunt afectați de explozia prețurilor pentru facturile de energie. Acestea au crescut de 10 ori în ultima perioadă, de la un cost de 1000 de euro s-a ajuns chiar și la 10000.

99% din mediul de afaceri din Uniunea Europeană este susținut de IMM-uri

Conform lui Petri Salminen, ”aceasta este o îngrijorare care este în creştere în rândul IMM-urilor din întreaga Europă. Problema a apărut încă din primăvară dar acum s-a agravat”.

Gerhard Huemer, director pentru politică economică și fiscală la SMEunited, a susținut faptul că aproximativ 5% dispar în fiecare an, însă în momentul de față procentul firmelor care se află în pericol de a da faliment este d 11% în Finlanda și de 16% în Spania în timp ce aproape un sfert din companiile din Belgia înregistrează pierderi.

Mediul de afaceri din Uniunea Europeană este alcătuit într-o proporție de 99%din IMM-uri, care la rândul lor susțin alte 100 de milioane de persoane. Locurile de muncă create de întreprinderile mici și mijlocii asigură 53% din PIB-ul Europei.

Ursula von der Leyen a propus în cursul zilei de miercuri o schemă de plafonare a gazelor rusești, alături de un plan de reducerea a consumului de electricitat și nu în ultimul rând un plafon de venit care să fie rezervat producătorilor de electricitate care nu fac uz de gaze naturale pentru a produce electricitate, pentru a limita impactul creșterii gazelor.

”O soluţie europeană ar fi cea mai eficientă pentru a evita amestecul în mecanismele de pe piaţa de electricitate, dar când vine vorba de subvenţionarea gospodăriilor, atunci soluţiile naţionale sunt cele mai bune. Încurajăm toate statele membre UE să utilizeze spaţiul disponibil pentru a scădea costurile cu energia”, a susținut Petri Salminen.

Directorul pentru politică economică și fiscală al SMEunited a mai adăugat faptul că o sistare totală a gazelor rusești ar impune Uniunii Europenes ă intervină de îndată pentru a ține sub control prețurile de la energie.

“O idee ar fi compensarea companiilor pentru 80% din consumul mediu de energie la preţurile care erau înainte de izbucnirea războiului din Ucraina şi să plătească restul la preţurile pieţei ca un stimulent pentru a reduce consumul de energie şi a creşte eficienţa”, a spus Gerhard Huemer, conform economedia.ro