Infofinanciar > Lumea la zi > Sancțiuni severe în China! Sunt vizați investitorii la bursă
Lumea la zi

Sancțiuni severe în China! Sunt vizați investitorii la bursă

Investițiile europene în China sunt amenințate
sursa foto arhiva companiei

Autoritatea chineză de reglementare a piețelor financiare a avertizat vineri, 23 februarie, că va impune sancțiuni tot mai severe pentru listările frauduloase pe bursă, delapidare și alte forme de înșelătorii, conform Reuters.

Comisia pentru Reglementarea Valorilor Mobiliare (CSRC), condusă acum de Wu Qing, cunoscut sub numele de „măcelarul de brokeri„, a anunțat în prima sa conferință de presă că va aborda cu „mai multă precizie” manipularea pieței și tranzacțiile bazate pe informații privilegiate. Obiectivul este eliminarea „lacunelor” în reglementare.

Sancțiuni severe în China

Indicele CSI300 cuprinde cele mai mari 300 de companii chineze listate la bursele din Shanghai și Shenzhen. Acesta a înregistrat vineri a noua zi consecutivă de creștere, deoarece investitorii locali anticipau introducerea unor reglementări mai stricte.

Valoarea acestui indice de referință pentru bursele chineze a crescut cu 12% în ultimele zile. Indicele s-a recuperat după o scădere la minimul ultimilor cinci ani în luna februarie.

Bursele din China au înregistrat declinuri semnificative încă din ianuarie. Printre cauze se numără turbulențele majore din sectorul imobiliar. La acestea se adaugă și ale probleme structurale care afectează economia chineză după ani de creștere rapidă în deceniul anterior. În cele două săptămâni de la numirea lui Wu Qing în funcția de președinte al CSRC, autoritatea de reglementare a intensificat monitorizarea tranzacțiilor automate și a impus sancțiuni pentru încălcări ale regulilor pieței.

„Pedepsele vor fi din ce în ce mai severe. Costul încălcării legii va fi din ce în ce mai mare. Pentru ca o piață să fie prosperă și înfloritoare, cheia este ca toată lumea să creadă că piața este corectă și justă”, a declarat Li Ming, șeful biroului de aplicare a penalităților din cadrul CSRC.

În cadrul aceleiași conferințe de presă organizate de autoritatea de reglementare, Yan Bojin, responsabilul departamentului pentru listări pe bursă din cadrul CSRC, a afirmat că fraudele contabile vor suferi sancțiuni severe. Mai mult, agenții instituției vor intensifica controalele pe teren.

Investitorii se așteaptă la anunțul unor măsuri suplimentare din partea CSRC în săptămânile următoare, potrivit HotNews.